E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18742
Lasīšanai: 2 minūtes

Kāds ir sods par avārijas izraisīšanu, ja nav tiesību

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. decembrī, 2019
Alise

Kāds sods tiek piemērots autovadītājam, ja tiek izraisīts neliels ceļu satiksmes negadījums, vadot transportlīdzekli bez tiesībām? Kā šādā situācijā jārīkojas cietušajam? Vai jāsauc policija, vai arī pietiek ar saskaņotā paziņojuma aizpildīšanu?

A
atbild:
02. janvārī, 2020
Linda Ņikona
LV portāls

Protams, ja ceļu satiksmes negadījuma (CSNg) dēļ transportlīdzekļiem radušies minimāli bojājumi un negadījumā iesaistīti tikai divi transportlīdzekļi, nav cietušo personu, nav nodarīti bojājumi trešās personas mantai vai iesaistītajiem transportlīdzekļiem nav radušies bojājumi, kuru dēļ tie nedrīkst vai nevar turpināt ceļu, negadījumā iesaistītie satiksmes dalībnieki var aizpildīt saskaņoto paziņojumu un pēc iespējas ātrāk atbrīvot brauktuvi.

Taču situācijā, kāda ir aprakstīta uzdotajā jautājumā, gan nebūs iespējams aizpildīt saskaņoto paziņojumu un būs jāsauc policija. Pirmkārt, aizpildot saskaņoto paziņojumu, jānorāda abu vadītāju apliecības numurs un derīguma termiņš. Otrkārt, braukšana ar transportlīdzekli bez tiesībām ir aizliegta. Tas ir pārkāpums, par kuru piemērojams atsevišķs sods.

Balstoties tikai uz iesūtīto jautājumu, nav iespējams precīzi pateikt, kāds sods tiek piemērots autovadītājam, kas izraisījis nelielu CSNg. Proti, piemērojamais sods ir atkarīgs no tā, kādos apstākļos CSNg noticis, – vai tika pārsniegts atļautais braukšanas ātrums, vai netika ievērota distance, vai bijusi agresīva braukšana, vai netika ievērots aizlieguma signāls, vai netika ievērota aizlieguma zīme u. tml.

Savukārt saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) 149.4 pantu par transportlīdzekļa vadīšanu, ja nav transportlīdzekļu vadīšanas tiesību (transportlīdzekļu vadīšanas tiesības noteiktā kārtībā nav iegūtas vai ir atņemtas) uzliek naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam no 280 līdz 430 eiro.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas