E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18602
Lasīšanai: 4 minūtes

Pašnodarbinātajai ir tiesības uz maternitātes pabalstu, ja veiktas iemaksas

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. novembrī, 2019
Tatjana

Labdien! Vēlos uzzināt par maternitātes pabalstu pašnodarbinātajai personai. Pašlaik esmu pašnodarbināta persona, esmu veikusi VSOI par šī gada pēdējo ceturksni no pašas izvēlētās summas. Pirmsdzemdību slimības lapa sāksies 28.11.2019., dzemdības paredzētas 2020. gada februāra sākumā. Ja pareizi saprotu, tad 12 mēnešu periods pabalsta aprēķinam būs no 2018. gada jūlija līdz 2019. gada jūnijam. Šajā periodā biju pirmā bērna kopšanas atvaļinājumā līdz 30.03.2019. Pēc tam darba tiesiskās attiecības tika izbeigtas un biju bezdarbnieka statusā, saņēmu bezdarbnieka pabalstu. Vai šādā gadījumā man būs iespēja saņemt maternitātes pabalstu?

A
atbild:
02. decembrī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Lai pašnodarbinātajai būtu tiesības uz maternitātes pabalstu, ir jābūt sociāli apdrošinātai, t. i., jābūt darba ņēmējai vai pašnodarbinātajai apdrošināšanas gadījuma iestāšanās dienā. Maternitātes pabalstam tā ir diena, ar kuru sākas grūtniecības atvaļinājums un ir izsniegta darba nespējas lapa “B”.

Pašnodarbinātie informāciju par obligātajām iemaksām sniedz Valsts ieņēmumu dienestam, no kura Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra saņem datus par veiktajām sociālajām iemaksām, kas tiek ņemtas vērā, nosakot tiesības uz pabalstiem.

Nosakot tiesības uz maternitātes pabalstu, tiek vērtēts, vai pašnodarbinātais faktiski ir veicis obligātās iemaksas tajā kalendāra gada ceturksnī, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums, vai arī iepriekšējā ceturksnī.

Ja pašnodarbinātais faktiski ir veicis obligātās iemaksas vispārējā kārtībā (32,15%) no summas, kas nav mazāka par minimālo mēneša darba algu (430 eiro), tad tiek apdrošināts maternitātes un slimības apdrošināšanai, vecāku apdrošināšanai, invaliditātes apdrošināšanai, pensiju apdrošināšanai, kā arī veselības apdrošināšanai.

Pabalstu piešķir 80% apmērā no pabalsta pieprasītājas vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Vidējo iemaksu algu pašnodarbinātajai aprēķina par 12 kalendāra mēnešu periodu, kas beidzas trīs mēnešus pirms gada ceturkšņa, kurā  iestājies apdrošināšanas gadījums (sākas grūtniecības atvaļinājums).

Ja grūtniecības atvaļinājuma sākuma datums ir noteikts novembrī, šā gada 4. ceturksnī, vidējo iemaksu algu aprēķinās par 12 kalendāra mēnešu periodu no 2018. gada jūlija līdz 2019. gada jūnijam.

Vidējo iemaksu algu aprēķina noteiktajā 12 mēnešu periodā neieskaita pārejošas darba nespējas dienas, par kurām izmaksāts slimības pabalsts (darba nespējas lapa “B”), grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma, bērna kopšanas atvaļinājuma un bezalgas atvaļinājuma, kas piešķirts sakarā ar nepieciešamību kopt bērnu, kalendāra dienas.

Tātad no vidējās iemaksu algas aprēķina ir izslēdzams bērna kopšanas atvaļinājums. Savukārt ieskaitāms laiks, kad saņemts bezdarbnieka pabalsts. Taču bezdarbnieks pabalsta saņemšanas laikā nav apdrošināts maternitātei. Par šo periodu pabalsta pieprasītājai vidējās iemaksu algas aprēķinam izmanto valstī vidējo iemaksu algu, maternitātes pabalstam – 70% no tās.

Individuālā situācijā jautājumi par pabalsta saņemšanu jānoskaidro Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas