E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18575
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas
3
3

Par vecuma un apgādnieka zaudējuma pensiju, ja ir invaliditāte kopš bērnības

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. novembrī, 2019
Ilona

Labdien! Māsa saņem apgādnieka zaudējuma pensiju (180 eiro), viņa ir 3. grupas invalīde kopš bērnības. Nav nekādu piemaksu ne no valsts, ne no sociālā dienesta. Nākamgad māsai jāiet pensijā, bet darba stāžs ir tikai 5 gadi. Vai māsa var vienlaikus saņemt apgādnieka zaudējuma pensiju un vecuma pensiju? Vai varbūt labāk vispār nepieprasīt vecuma pensiju un pieprasīt valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu vecuma gadījumā? Māsa baidās pieprasīt vecumu pensiju, jo invalīdi kopš bērnības mūsu valstī nav aizsargāti. Paldies!

A
atbild:
12. decembrī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Bērni, kuriem līdz 18 gadu vecumam ir bijusi noteikta invaliditāte, apgādnieka zaudējuma pensiju var saņemt jebkurā vecumā un visu savu atlikušo mūžu, ja viņiem saglabājas un ir noteikta invaliditātes grupa.

Tātad arī pēc pensijas vecuma sasniegšanas var turpināt saņemt apgādnieka zaudējuma pensiju, taču tikai tad, ja netiek pieprasīta un piešķirta vecuma pensija. Divas pensijas (apgādnieka zaudējuma un vecuma pensiju) vienlaikus nemaksā.

Tas nozīmē, ka pirms pensijas vecuma sasniegšanas ir jānoskaidro, kura pensija būs lielāka, lai varētu pieņemt lēmumu, vai saglabāt apgādnieka zaudējuma pensiju vai pieprasīt vecuma pensiju.

Interesēties par vecuma pensiju vajag, un visus jautājumus individuālā situācijā varat noskaidrot Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā. Jau iepriekš ieteicams VSAA uzzināt, kā tiks noteiktas tiesības uz vecuma pensiju, turklāt varbūt ir nepieciešami arī kādi papildu dokumenti. VSAA speciālisti parēķinās, kurš no iespējamiem pensijas variantiem būtu izdevīgāks.

Tikai tāpēc, ka interesēsieties par iespējami labāko (lielāko) pensijas variantu, neviens Jūs neierobežos un nepieņems sliktāku lēmumu.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas