E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18442
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Tieslietas
5
2
5
2

Valsts kompensācija cietušajam kriminālprocesā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. novembrī, 2019
Orests

Labdien! Esmu cietušais kriminālprocesā, un izmeklēšana ilgst vairāk nekā septiņus gadus. Krimināllikuma 126. panta 2. punkta 3. daļā rakstīts: “uzraugošā prokurore atzinusi, ka izmeklēšanas process ir novilcināts”. Vai man ir tiesības pieprasīt kompensāciju no valsts? Kādā apmērā?

A
atbild:
12. novembrī, 2019
Linda Ņikona
LV portāls

Kriminālprocesa likuma 97.pants paredz cietušā pamattiesības kriminālprocesā. Vienas no cietušā tiesībām ir saņemt informāciju par kompensācijas, arī valsts kompensācijas, pieteikšanas un saņemšanas nosacījumiem un šajā likumā noteiktajā kārtībā iesniegt pieteikumu par radītā kaitējuma kompensāciju.

Juridiskās palīdzības administrācijas (JPA) mājaslapā norādīts: “Ja esat atzīts par cietušo, ņemot vērā jums radīto morālo aizskārumu, fiziskās ciešanas un mantiskā zaudējuma apmērus, jums ir tiesības pieteikt šā kaitējuma apmēru un izmantot tiesības morālas un materiālas kompensācijas gūšanai. Jums ir jāinformē izmeklēšanas iestādes darbinieks, ja nepieciešams, lai izskaidro kompensācijas, arī valsts kompensācijas, pieteikšanas un saņemšanas nosacījumus un kārtību.”

Savukārt informāciju par to, kādos gadījumos un kādā kārtībā ir tiesības saņemt valsts kompensāciju, varat saņemt Juridiskās palīdzības administrācijā (Pils laukumā 4, Rīgā):

  • zvanot uz bezmaksas informatīvo tālruni 80001801;
  • rakstot uz elektroniskā pasta adresi jpa@jpa.gov.lv;
  • meklējot informāciju mājaslapā jpa.gov.lv.

Vienlaikus JPA mājaslapā norādīts, ka valsts kompensācijas pieprasījumu iesniedz JPA triju gadu laikā pēc dienas, kad persona atzīta par cietušo vai ir uzzinājusi par faktiem, kas šai personai dod tiesības to darīt.

LV portāls jau iepriekš ir rakstījis, ka tiesības uz valsts kompensāciju ir personai, kura atzīta par cietušo kriminālprocesā, ja noziedzīgs nodarījums izdarīts tīši un tā dēļ:

  • iestājusies personas nāve;
  • cietušajam nodarīti smagi vai vidēja smaguma miesas bojājumi;
  • aizskarta cietušā tikumība vai dzimumneaizskaramība;
  • cietušais ir cilvēku tirdzniecības upuris;
  • cietušais inficēts ar cilvēka imūndeficīta vīrusu, B vai C hepatītu.

Ja ir iestājušies iepriekš minētie priekšnoteikumi, lai saņemtu valsts kompensāciju, cietušajam jāiesniedz JPA aizpildīta pieprasījuma veidlapa. Pieprasījumam pievieno šādus dokumentus – ja valsts kompensācijas pieprasīšanas brīdī kriminālprocess:

  • nav pabeigts – procesa virzītāja izziņu;
  • ir pabeigts – spēkā stājušos galīgo procesa virzītāja nolēmumu, kā arī jāiesniedz izpildu dokuments (ja galīgajā nolēmumā noteiktais atlīdzinājums par radīto kaitējumu nav izpildīts vai izpildīts nepilnīgi) vai jāinformē, kuram zvērinātam tiesu izpildītajam izpildu dokuments iesniegts piespiedu izpildei.

Saskaņā ar likuma “Par valsts kompensāciju cietušajiem” 7. pantu vienam noziedzīgā nodarījumā cietušajam izmaksājamās valsts kompensācijas maksimālais apmērs ir Latvijas Republikā noteiktās piecas minimālās mēneša darba algas. Izmaksājamās valsts kompensācijas apmēru aprēķina, ņemot vērā minimālās mēneša darba algas apmēru, kāds noteikts brīdī, kad persona atzīta par cietušo.

Kompensācija tiek izmaksāta:

  • 100% apmērā, ja iestājusies personas nāve;
  • 90% apmērā, ja cietušajam nodarīti smagi miesas bojājumi vai noziedzīgs nodarījums kvalificēts kā izvarošana vai seksuāla vardarbība, vai aizskarta nepilngadīgā cietušā tikumība vai dzimumneaizskaramība, vai cietušais ir cilvēku tirdzniecības upuris;
  • 70% apmērā, ja nepilngadīgam cietušajam nodarīti vidēja smaguma miesas bojājumi vai nepilngadīgais cietušais inficēts ar cilvēka imūndeficīta vīrusu, B vai C hepatītu;
  • 50% apmērā, ja cietušajam nodarīti vidēja smaguma miesas bojājumi vai aizskarta cietušā tikumība vai dzimumneaizskaramība vai cietušais inficēts ar cilvēka imūndeficīta vīrusu, B vai C hepatītu, izņemot šīs daļas un 3. punktā minētos gadījumus.

Valsts kompensācijas pieprasījuma veidlapas paraugu (pielikums), ko fiziskā persona, kura Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā ir atzīta par cietušo, iesniedz JPA, lai saņemtu valsts kompensāciju, var meklēt Ministru kabineta (MK) noteikumos Nr. 218 “Noteikumi par valsts kompensācijas pieprasījuma veidlapas paraugu”.

Vienlaikus valsts kompensācijas izmaksāšana neierobežo cietušā tiesības pieprasīt papildu kompensāciju, to piesakot kriminālprocesā (līdz iztiesāšanas uzsākšanai) vai arī civilprocesuālā kārtībā.

Sīkāku informāciju par valsts kompensācijas cietušajiem varat meklēt šeit.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 47 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas