E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18364
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Tiesību uz bezdarbnieka statusu nav darba ņēmējam un pašnodarbinātajam

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. oktobrī, 2019
Ilona

Labdien! Vai cilvēks ar bezdarbnieka statusu var saņemt autoratlīdzību? Kādā apmērā, lai nepazaudētu bezdarbnieka statusu? Cik ilgu laiku? Situācijas apraksts: ar darba devēju bija noslēgti darba un autora līgumi. 30. septembrī bija pēdējā darba diena pie darba devēja – tika pārtraukts darba līgums. 7. oktobrī personai tika piešķirts bezdarbnieka statuss. Persona plāno turpināt veidot autora darbus un saņemt autora atlīdzību no iepriekšējā darba devēja uz autora līguma pamata. Varbūt ir vēl kādas nianses saistībā ar šo tēmu? Paldies!

A
atbild:
24. oktobrī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Personai ir tiesības iegūt vai saglabāt bezdarbnieka statusu, ja tā atbilst Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likuma 10. panta pirmajā daļā noteiktajiem kritērijiem. Šī panta 1. daļas 2. punkts noteic, ka tiesības uz bezdarbnieka statusu pēc reģistrēšanās Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) ir personai, kura nestrādā (nav uzskatāma par darba ņēmēju vai pašnodarbināto saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu”).

Tām fiziskajām personām, kuru ienākums no autoratlīdzības mēnesī ir vismaz 430 eiro un kuras vienlaikus nav darba attiecībās, ir jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienestā (VID) pašnodarbinātās personas statusā un reizi ceturksnī jāveic obligātās iemaksas valsts budžetā 32,15% apmērā no brīvi izraudzītas saņemtā ienākuma daļas, bet ne mazāk kā no 430 eiro.

Bezdarbnieka statuss tiek zaudēts, ja bezdarbnieks kļūst par darba ņēmēju vai pašnodarbināto uz nenoteiktu laiku vai uz laiku, kas ilgāks par diviem mēnešiem.

Ja ienākumi no autoratlīdzības ir mazāki par 430 eiro, tiek veiktas iemaksas 5% apmērā tikai pensiju apdrošināšanai, taču šīs iemaksas neietekmē tiesības uz bezdarbnieka statusu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas