E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18246
Lasīšanai: 3 minūtes
10
10

Kāpēc Īrijas iedzīvotājam jāmaksā par veselības aprūpi Latvijā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. oktobrī, 2019
Kristine

Labdien! Esmu Latvijas pilsone, un man ir ģimenes ārsts Latvijā. Esmu deklarējusies Latvijā, bet jau 6 gadus dzīvoju Īrijā. Pēdējos gados braucu ar bērniem uz Latviju, kuri arī ir Latvijas pilsoņi un kuriem ir ģimenes ārsts. Kādēļ maniem bērniem, ejot pie ārsta, ir jāmaksā pilna maksa (jo sistēmā viņi uzrādās bloķēti), bet man viss ir kārtībā, ar nosūtījumu pie ārsta tieku bez maksas? Bet bērniem ar nosūtījumu ir jāmaksā tik un tā. Kas jādara, lai bērni sistēmā neuzrādītos bloķēti? Kādēļ viņi ir bloķēti? Vai, deklarējoties Īrijā, es netikšu automātiski izdeklarēta no Latvijas sistēmas? Vai arī tāpat palikšu Latvijas sistēmā un tur viss būs kārtībā kā līdz šim? Paldies!

A
atbild:
28. oktobrī, 2019
Nacionālais veselības dienests
Tanita Tamme-Zvejniece, Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece

Kopš 2004. gada 1. maija, kad Latvija iestājās Eiropas Savienībā, personas tiesības saņemt valsts apmaksāto veselības aprūpi koordinē Eiropas regulas. Persona var būt apdrošināta tikai vienā dalībvalstī, un personas tiesības nosaka cilvēka faktiskā dzīvesvieta un sociālās apdrošināšanas iemaksas, nevis pilsonība un oficiālā deklarētā dzīvesvieta. Tātad persona, kas pastāvīgi dzīvo Īrijā un ir tur apdrošināta, nevar būt apdrošināta arī Latvijā. Tas nozīmē, ka personai nav tiesību saņemt valsts apmaksāto veselības aprūpi šeit, tāpēc ģimenes ārsts ir lūdzis veikt samaksu par pakalpojumu.

Nepieciešamo palīdzību, ciemojoties Latvijā, varētu saņemt, uzrādot Īrijas izsniegtu Eiropas veselības apdrošināšanas karti (EVAK), bet jāņem vērā, ka minētā karte attiecas tikai uz neatliekamiem gadījumiem, kad personas ierašanās mērķis nav veselības aprūpes pakalpojumu saņemšana Latvijā.

Bloķētais statuss pats par sevi nav šķērslis veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanai, bet pastāvīga dzīvesvieta citā valstī gan varētu būt iemesls, kāpēc ārsts prasa samaksu, jo persona ir apdrošināta citā dalībvalstī. Ņemot vērā, ka persona pati nav Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi informējusi par savu dzīvesvietu citā valstī, viņai nav piemērots bloķētas personas statuss.

Plašāka informācija par veselības aprūpi Eiropas Savienībā pieejama Nacionālā veselības dienesta mājaslapā.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas