E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18204
Lasīšanai: 2 minūtes

Bezdarbnieka tiesības uz pabalstu un pienākums meklēt darbu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. oktobrī, 2019
Dzintars

Labdien! Vai varu pieteikties bezdarbnieka pabalstam, ja aizeju no darba šī gada 14.11., bet jaunajā gadā plānoju atsākt strādāt? Tas viss tādēļ, ka man jāaizbrauc uz ārzemēm līdz Ziemassvētkiem. Apdrošināšanas stāžs man ir. Cik saprotu, jāvienojas arī ar darba devēju par darba attiecību pārtraukšanu pēc abpusējas vienošanās.

A
atbild:
14. oktobrī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tiesības saņemt bezdarbnieka pabalstu ir tad, ja:

  • piešķirts bezdarbnieka statuss;
  • kopējais apdrošināšanas (darba) stāžs ir ne mazāks par vienu gadu;
  • ir veiktas vai bija jāveic obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam Latvijā ne mazāk kā 12 mēnešus pēdējo 16 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Ja par bezdarbnieku kļūst pēc darba attiecību izbeigšanas uz paša uzteikuma pamata vai sakarā ar pārkāpumu, tad bezdarbnieka pabalstu piešķir no pieprasījuma iesniegšanas dienas, bet ne agrāk kā divus mēnešus pēc bezdarbnieka statusa iegūšanas.

Ja darba attiecības pārtrauc uz pušu vienošanās pamata, bezdarbnieka pabalstu, ja uz to ir tiesības, piešķir no pabalsta pieprasījuma iesniegšanas dienas.

Likumā nav noteikts ierobežojums saņemt pabalstu arī īsu laiku.

Taču bezdarbnieka statusā cilvēkam ir jāpilda Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likuma 14. pantā paredzētie pienākumi, arī pienākums individuālajā darba meklēšanas plānā noteiktajā dienā ierasties Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) filiālē.

Neierodoties aģentūrā un neinformējot nodarbinātības aģentu par objektīviem apstākļiem, kuru dēļ nevarat ierasties, var zaudēt bezdarbnieka statusu, bet tas ir viens no kritērijiem, lai būtu tiesības uz bezdarbnieka pabalstu. Bezdarbnieka statusa nosacījumi savā individuālajā situācijā būs jānoskaidro pie sava nodarbinātības aģenta NVA.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas