E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18165
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene
3
3

Daudzbērnu ģimenes statuss, ja katram laulātajam ir divi bērni

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. oktobrī, 2019
Jānis

Labdien! Vēlos uzzināt, vai pēc laulības noslēgšanas ģimene, kurā katram laulātajam ir divi nepilngadīgi bērni, kļūst par daudzbērnu ģimeni.

A
atbild:
07. oktobrī, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls

Bērnu tiesību aizsardzības likuma 1. pantā sniegtā daudzbērnu ģimenes definīcija paredz, ka tā ir ģimene, kuras aprūpē ir vismaz trīs bērni, arī audžuģimenē ievietoti un aizbildnībā esoši bērni. Par daudzbērnu ģimenes bērnu uzskatāma arī pilngadīga persona, kas nav sasniegusi 24 gadu vecumu, ja tā iegūst vispārējo, profesionālo vai augstāko izglītību.

Vēršam uzmanību – lai noskaidrotu daudzbērnu ģimenes tiesības saņemt kādu noteiktu atbalstu, piemēram, nodokļu atvieglojumus, ir jāskatās attiecīgajā normatīvajā aktā vai pašvaldības saistošajos noteikumos, kas regulē konkrēto atvieglojumu piešķiršanas kārtību.

Piemēram, t. s. Latvijas Goda ģimenes karti izsniedz, ievērojot Ministru kabineta noteikumus Nr. 15 “Valsts atbalsta programmas “Latvijas Goda ģimenes apliecība “3+ Ģimenes karte”” īstenošanas kārtība”. Šo noteikumu 7. punkts paredz, ka karti piešķir daudzbērnu ģimenes loceklim, kas atbilst daudzbērnu ģimenes statusam. Turpat arī uzskaitīti kritēriji tam, vai persona atbilst daudzbērnu ģimenes statusam. Proti, persona atbilst daudzbērnu ģimenes statusam, ja tā aprūpē vai kopā ar laulāto aprūpē vismaz trīs bērnus, arī audžuģimenē vai aizbildnībā esošus bērnus un pilngadīgas personas, kuras nav sasniegušas 24 gadu vecumu, ja tās iegūst vispārējo, profesionālo vai augstāko izglītību.

Līdz ar to, ja pēc laulības noslēgšanas Jūsu ģimenes aprūpē atradīsies vismaz trīs bērni, abi laulātie ir tiesīgi saņemt un izmantot “3+ Ģimenes karti”. 

Plašāks skaidrojums ar piemēriem pieejams LV portāla publikācijā – “Turpmāk Goda ģimenes apliecību izsniegs arī daudzbērnu ģimeņu bērniem.

Informācija par atlaidēm “3+ Ģimenes kartes” īpašniekiem ir pieejama tīmekļvietnes www.godagimene.lv sadaļā “Atlaides ar karti.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas