E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18142
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Drošība

Par 2 kg bērnu piena pārtikas ievešanu no trešajām valstīm

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. oktobrī, 2019
Marija

Labdien! Zinu, ka pēc likuma no Baltkrievijas uz Latviju varu ievest 2 kg bērnu piena maisījumus. Likumā rakstīts, ka arī bērnu piena pārtiku. Vai tas nozīmē, ka varu vest bērnu biezenīšus, piemēram, ābola biezenīti ar saldo krējumu, bumbiera biezenīti ar biezpienu u. c.? Un kā ir ar ārsta zīmi? Robežšķērsošanas punktā man pateica: ja es vēlos vest vairāk par 2 kg bērnu piena pārtikas, man ir jābūt ārsta zīmei. Vai tā ir taisnība? Ja ir, tad cik tieši kilogramu es varu vest ar ārsta zīmi?

A
atbild:
21. oktobrī, 2019

Dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktu, t. sk. sausā piena zīdaiņiem un zīdaiņu pārtikas, ievešanas ierobežojumus nekomerciāliem nolūkiem (savai vai savas ģimenes lietošanai) paredz Eiropas Savienības regulējums (Regula Nr.206/2009).

Svarīgi zināt, ka personīgajā bagāžā vai pasta sūtījumā no trešās valsts (valsts, kas nav Eiropas Savienības dalībvalsts) ievest un saņemt aizliegts:

  • gaļu un gaļas produktus (speķi, svaigu vai apstrādātu gaļu, t. sk. putnu gaļu, dzīvnieku taukus, dažādu veidu desas, gaļas konservus, ar gaļu pildītus vai to saturošus mīklas izstrādājumus, makaronus, mērces, zupas u. c.);
  • pienu un piena produktus (pienu, jogurtu, krējumu, biezpienu, kefīru, sieru, sviestu, iebiezināto pienu, saldējumu u. c.);
  • lolojumdzīvnieku barību, kuras sastāvā ir gaļa vai piens (mājdzīvnieku barību, košļājamās suņu rotaļlietas, rupja maluma miltu maisījumus).

Kā izņēmums no aizlieguma – ir atļauts ievest no trešajām valstīm vai saņemt pasta sūtījumā līdz 2 kg sauso pienu zīdaiņiem un zīdaiņu pārtiku, ja tā ir attiecīgā patentētā produkta iepakojumā, iepakojums nav bojāts, izņemot, ja attiecīgais produkts tiek lietots, un, ja tā nav jāatdzesē. Zīdaiņa periods seko jaundzimušā periodam, un tas ir laiks līdz 1 gada vecumam, kad zīdaiņa pamatbarība ir mātes piens (Ministru kabineta noteikumi Nr. 269 “Prasības zīdaiņu un mazu bērnu pārtikai un tās marķējumam”, 1. punkts). Bērnu pārtiku, ja tā domāta bērniem virs 12 mēnešu vecuma, kuras sastāvā ir jebkurš daudzums gaļas produktu vai vairāk nekā 50% piena produktu, ir aizliegts ievest.

Bērnu biezeņos svarīgs faktors ir piena produktu īpatsvars no kopējā apjoma. Ja tas ir mazāks nekā 50%, minētais ierobežojums (līdz 2 kg) uz tiem vairs neattiecas un šādus pārtikas produktus no trešajām valstīm personīgam patēriņam drīkst ievest līdz 10 kg (Ministru kabineta 2006. gada 2. maija noteikumu Nr. 352 “Noteikumi par veterinārajai kontrolei nepakļautas pārtikas ievešanu no trešajām valstīm un tās kontroles kārtību valsts robežas kontroles punktos, brīvajās zonās, brīvajās noliktavās un muitas noliktavās” 5.1. apakšpunkts).

Privātpersona savām vajadzībām var ievest bagāžā vai saņemt kā pasta sūtījumu dzīvnieku izcelsmes produktu un pārējo pārtikas produktu kombināciju, kas nepārsniedz katram produktu veidam noteiktos svara ierobežojumus (sīkāk skatīt šeit, sadaļā par pārtikas produktiem personīgām vajadzībām, arī uztura bagātinātājiem).

Savukārt, atbildot uz jautājumu par ārsta/ārstniecības iestādes dokumentu, informējam, ka šāds dokuments sausajam pienam zīdaiņiem un zīdaiņu pārtikai nav nepieciešams, jo normatīvais regulējums to neparedz. Ārsta dokuments nepieciešams, lai ievestu īpašu pārtiku un lolojumdzīvnieku barību, kas nepieciešama medicīnisku iemeslu dēļ (piemēram, ja tiek ievesti biezeņi bērniem virs 12 mēnešu vecuma, norāde par medicīnisku pārtiku ir redzama uz iepakojuma un ir līdzi ārsta vai ārstniecības iestādes dokuments, kas pamato šādas pārtikas nepieciešamību). Turklāt vairāk nekā 2 kg (vienai personai) sausā piena zīdaiņiem un zīdaiņu pārtikas nav atļauts ievest neatkarīgi no tā, vai ir ārsta dokuments vai tā nav.

Preču daudzums, kas pārsniedz minētos svara ierobežojumus, pakļaujas Pārtikas un veterinārā dienesta veterinārajai robežkontrolei (kā komerciāla krava) un ir jāuzrāda Pārtikas un veterinārā dienesta kontroles punkta amatpersonai, kā arī jāizpilda pārējās Eiropas Savienības un nacionālās prasības attiecībā uz iesniedzamajiem dokumentiem, kravas marķējumu, pārvadāšanas un uzglabāšanas nosacījumiem.

Sagatavotā atbilde ir saskaņota ar atbildīgo iestādi – Pārtikas un veterināro dienestu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 272 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas