E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17699
Lasīšanai: 3 minūtes
1
5
1
5

Kā uzturlīdzekļu parādniekam atcelt liegumu vadīt auto

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. augustā, 2019
Vitolds

Labdien! Man UGF ir piemērojis liegumu vadīt auto. Uzturlīdzekļu piedziņu veic ZTI. Pēc mana lūguma UGF atcelt lēmumu tā norādīja, ka man vismaz trīs mēnešus pēc kārtas ir jāveic ikmēneša uzturlīdzekļu maksājumi. Par cik lielu summu ir runa? Patlaban esmu palicis bez darba (jau 6 mēnešus) un maksājumus varu veikt tikai savu iespēju robežās. Ja varu pārskaitīt ZTI depozītkontā 30 EUR ik mēnesi 3 mēnešus pēc kārtas, vai arī tas tiks uzskatīts par nosacījumu izpildi autovadītāja tiesību atgūšanai?

A
atbild:
03. septembrī, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls

Parādnieka transportlīdzekļu un kuģošanas līdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizlieguma piemērošanas un aizlieguma atcelšanas nosacījumi ir noteikti Uzturlīdzekļus garantiju fonda likuma 7. pantā.

Ja uzturlīdzekļu piedziņa tiek veikta saskaņā ar Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 12. pantu, proti, pamatojoties uz tiesas spriedumu vai vecāku noslēgtu vienošanos par periodiskiem uzturlīdzekļu maksājumiem, kas noslēgta kā tiesas sprieduma izpildes kārtībā izpildāms notariāls akts, aizliegumu izmantot transportlīdzekļu vadītāja tiesības atceļ, ja parādnieks ir veicis trīs uzturlīdzekļu maksājumus pēc kārtas zvērināta tiesu izpildītāja kontā.  

Savukārt, ja uzturlīdzekļu piedziņa tiek veikta saskaņā ar Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 11. pantu, proti, pamatojoties uz fonda administrācijas lēmumu, aizliegumu izmantot transportlīdzekļu vadītāja tiesības atceļ, ja parādnieks ir noslēdzis ar fonda administrāciju vienošanos par parāda maksāšanas grafiku un veicis trīs maksājumus pēc kārtas.

Kā LV portālam norādīja fonda administrācija, precīza summa, kādā apmērā būtu jāveic maksājumi, nav noteikta, tāpēc katrs gadījums tiek izvērtēts individuāli, ņemot vērā gan parāda apmēru, gan parādnieka mantas stāvokli, gan spēju to uzlabot. Ir jābūt ļoti pamatotiem iemesliem, kāpēc darbspējīga persona nestrādā, negūst ienākumus un nevar uzturēt savus bērnus. Civillikuma 179. panta piektā daļa paredz, ka nodrošināt minimālo uzturlīdzekļu apmēru (25% vai 30% apmērā no minimālās algas atkarībā no bērna vecuma) ir katra vecāka pienākums neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa.

Tāpēc aicinām sazināties personīgi ar fonda administrāciju un izrunāt šo jautājumu. Izvērtējot Jūsu situāciju, fonda administrācijas darbinieki precīzi pateiks, kā rīkoties, lai atgūtu tiesības vadīt auto.

Jāuzsver: lai atgūtu tiesības vadīt auto, uzturlīdzekļu parāda atmaksa turpmāk jāveic regulāri. Proti, ja pēc veiktiem trīs maksājumiem sekos pārtraukums, aizliegums izmantot transportlīdzekļu vadīšanas tiesības tiks noteikts atkārtoti. 

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas