E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17587
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Alkoholiskos dzērienus nedrīkst tirgot nepilngadīgs pārdevējs

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. jūlijā, 2019
Ilona

Cik gadu vecam ir jābūt pārdevējam, lai tirgotu alkoholiskos dzērienus?

A
atbild:
22. jūlijā, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Alkoholisko dzērienu aprites likuma 13. pantā ir noteikts aizliegums iesaistīt alkoholisko dzērienu apritē personas, kuras ir jaunākas par 18 gadiem.

Likums regulē jebkuras darbības ar alkoholiskajiem dzērieniem (sagatavošana pārstrādei, pārstrāde, ražošana, iepildīšana iepakojumā (fasēšana), marķēšana, uzglabāšana, iekraušana, izkraušana, pārvietošana, pārvadāšana, ievešana, izvešana, izplatīšana, iegāde, realizācija, iznīcināšana u. tml.), kā arī alkoholisko dzērienu reklāmu. Likums piemērojams arī alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecībai vilcienos, lidmašīnās un uz kuģiem, ja šie transportlīdzekļi ir reģistrēti Latvijā.

Savukārt Bērnu tiesību aizardzības likuma 48. pantā ir noteikts: bērnam ir aizliegts strādāt darbus, kas tieši saistīti ar alkoholisko vai enerģijas dzērienu ražošanu, izmēģināšanu, glabāšanu, lietošanu, kā arī tirdzniecību vai reklāmu, izņemot gadījumu, kad bērns saskaņā ar attiecīgās profesionālās izglītības programmas praktiskās daļas apguvi atrodas mācību praksē, kura tiek veikta prakses vadītāja klātbūtnē un kuras gaitā tiek nodrošināta ar darba aizsardzību saistīto normatīvo aktu ievērošana.

Likumā definēts: bērns ir persona, kas nav sasniegusi 18 gadu vecumu, izņemot tās personas, kuras saskaņā ar likumu izsludinātas par pilngadīgām vai stājušās laulībā pirms 18 gadu vecuma sasniegšanas.

Tātad alkoholiskos dzērienus ir ne tikai aizliegts pārdot personām, kuras ir jaunākas par 18 gadiem un šīs personas nedrīkst tos iegādāties, bet arī pārdevējam jābūt sasniegušam 18 gadu vecumu, lai varētu tirgot alkoholiskos dzērienus.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas