E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17536
Lasīšanai: 3 minūtes
8
8

Īpašas kopšanas pabalstu maksā pašam cilvēkam ar invaliditāti

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. jūlijā, 2019
Silvija

Labdien! Kā rīkoties, ja ir jākopj gulošs cilvēks (kuram piešķirta invaliditāte) un kopējam nav iespējams apvienot darbu ar slimnieka kopšanu? Vai kopējam ir iespēja saņemt pabalstu par slimnieka kopšanu, un kā to noformēt? Kas notiek ar darba stāžu šajā laikā?

A
atbild:
22. jūlijā, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Cilvēkam ar invaliditāti ir iespēja saņemt īpašās kopšanas pabalstu, ko piešķir personai, kurai Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija (VDEĀVK) ir noteikusi invaliditāti un izsniegusi atzinumu par īpašas kopšanas nepieciešamību.

Šādu atzinumu izsniedz sakarā ar smagiem funkcionāliem traucējumiem. Nosūtījumu uz VDEĀVK ekspertīzi var izsniegt ģimenes ārsts vai ārstējošais ārsts.

Šī pabalsta apmērs ir 213,43 eiro mēnesī. No 2019. gada 1. jūlija ir noteikts paaugstināts pabalsta apmērs tām personām, kurām invaliditātes cēlonis ir slimība no bērnības, – 313,43 eiro mēnesī.

Īpašas kopšanas pabalstu maksā pašam cilvēkam ar invaliditāti. Informācija par pabalsta pieprasīšanu izklāstīta Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras mājaslapā.

Sociālos pakalpojumus un sociālo palīdzību organizē pašvaldības sociālais dienests. Tajā varat uzzināt, vai un kādā veidā iespējams saņemt aprūpi mājās Jūsu pašvaldībā un kādus nosacījumus šajā gadījumā paredz pašvaldības saistošie noteikumi, tajā skaitā pakalpojuma apmaksai.

Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 23. pants (Aprūpe mājās) nosaka:

(1) ja personai nepieciešama aprūpe dzīvesvietā, pašvaldība vispirms izvērtē to, kādas iespējas nodrošināt nepieciešamo aprūpi ir ar šo personu kopā dzīvojošajiem ģimenes locekļiem vai personām, kurām ar aprūpējamo ir kopēji izdevumi par uzturu un kuras mitinās vienā mājoklī ar viņu;

(2) ja personas aprūpi nodrošina ģimenes locekļi, pašvaldība šos ģimenes locekļus atbalsta psiholoģiski, viņus konsultējot un apmācot, un, ja nepieciešams, arī materiāli;

(3) ja persona dzīvo viena vai ar šo personu kopā dzīvojošie ģimenes locekļi vecuma, veselības stāvokļa vai nodarbinātības dēļ nevar nodrošināt tai nepieciešamo aprūpi, personai ir tiesības saņemt sociālās aprūpes pakalpojumu.

Apdrošināšanas stāžu veido tikai tie periodi, kuros ir ienākumi, no kuriem veiktas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 98 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas