E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17516
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Zaudējumu jēdziens kriminālprocesā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. jūlijā, 2019
Olegs

Mājas sienas daļa cieta no sīka vandalisma (grafiti), tas fiksēts videonovērošanas ierakstā. Augstākās tiesas Senāta Krimināllietu departamenta lēmums lietā Nr. SKK-194/2011 noteic, ka Krimināllikuma 185. panta pirmajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma sastāvu veido nevis bojātās vai iznīcinātās mantas atjaunošanas izdevumi, bet gan bojātās vai iznīcinātās mantas vērtība. Vienlaikus Augstākās tiesas Senāta Krimināllietu departamenta lēmums lietā Nr. SKK-408/2018 noteic, ka Krimināllikuma 185. panta pirmajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma priekšmets ir bojātā vai iznīcinātā manta vai mantas bojātā vai iznīcinātā daļa, ja to iespējams nodalīt un atsevišķi novērtēt. Vai mums vajag nodalīt un atsevišķi novērtēt bojātu mantu – mājas sienas daļu? Kā to izdarīt? Ja pēc tam (bet pirms remonta) kāds izveido vēl vienu grafiti tajā pašā sienas daļā, kā novērtēt tikai ar pirmo grafiti bojātu mājas sienas daļu?

A
atbild:
18. jūlijā, 2019

Kā Jūs jau pamatoti norādījāt, saskaņā ar Latvijas Republikas Augstākās tiesas Krimināllietu departamenta 2018. gada 7. augusta lēmumu lietā Nr. 11903026617, SKK-408/2018 tās preambulā norādīts: Krimināllikuma 185. panta pirmajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma priekšmets ir bojātā vai iznīcinātā manta vai mantas bojātā vai iznīcinātā daļa, ja to iespējams nodalīt un atsevišķi novērtēt. Kaitējuma kompensāciju veido noziedzīgā nodarījuma priekšmeta vērtība un atjaunošanas izdevumi.

Apstākļos, kad ir bojāta mantas (sienas) kāda daļa un ir iespējams to atjaunot, nepieciešams novērtēt radīto zaudējumu apmēru un to atjaunošanas vērtību. Situācijā, kad ir aprakstīta/apzīmēta siena, ir iespējams noteikt bojātās virsmas laukumu (kvadrātmetros), kā arī nepieciešamo izdevumu apmēru sienas virsmas laukuma atjaunošanai (izveidojot attiecīgu remontdarbu tāmi).

Ja pēc konstatētā nodarījuma secīgi pēc tam ir izdarīts cits identisks nodarījums, tad šādi nodarījumi ir vērtējami atsevišķi, t. i., katrā gadījumā veido zaudējumu aprēķinu atsevišķi. Attiecīgi pirmajam un otrajam gadījumam piemērojams tāds faktiskais zaudējumu nodarījumu apmērs, kāds bija fakta konstatācijas brīdī. Katrā ziņā piemērojamais princips ir zaudējumu atlīdzināšanas princips, t. i., ja starp diviem secīgiem nodarījumiem siena nebija atjaunota, kopējās atlīdzības apmērs veidos faktiskās sienas atjaunošanas izdevumus.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas