E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17481
Lasīšanai: 5 minūtes
1
7
1
7

Notiesājoša sprieduma noilgums, ja piespriesta īslaicīga brīvības atņemšana

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. jūlijā, 2019
Aldis

Sveiki! Man bija tiesa, kurā mani par sabiedriskā darba nepildīšanu sodīja ar īslaicīgu brīvības atņemšanu uz 25 diennaktīm. Tiesā teica, ka man jāgaida vēstule no Ieslodzījuma vietu pārvaldes, bet neesmu saņēmis nekādu ziņu. Kā man rīkoties? Vai šādai lietai ir arī noilgums (pagājuši jau gandrīz 3 gadi)?

A
atbild:
18. jūlijā, 2019
Linda Balode
LV portāls

Saskaņā ar Krimināllikuma (KL) 40. panta trešo daļu, ja persona, kas notiesāta ar piespiedu darbu, vai persona, kurai piespiedu darbs noteikts ar prokurora priekšrakstu par sodu, ļaunprātīgi izvairās no soda izciešanas, tiesa neizciesto sodu aizstāj ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, četras darba stundas rēķinot kā vienu īslaicīgas brīvības atņemšanas dienu.

Atbilstoši KL 62. panta pirmajai daļai notiesājošs spriedums un prokurora priekšraksts par sodu nav izpildāms, ja no dienas, kad tas stājies likumīgā spēkā, nav izpildīts šādos termiņos:

  • divos gados – ja piespriesta īslaicīga brīvības atņemšana, piespiedu darbs vai naudas sods;
  • divos gados pēc brīvības atņemšanas soda izciešanas: ja sods – piespiedu darbs – izpildāms patstāvīgi šā likuma 52. panta 2.1. daļā paredzētajos gadījumos;
  • piecos gados – ja piespriesta brīvības atņemšana uz laiku, ne ilgāku par pieciem gadiem;
  • desmit gados – ja piespriesta brīvības atņemšana uz laiku, ne ilgāku par desmit gadiem;
  • piecpadsmit gados – ja piespriests smagāks sods nekā brīvības atņemšana uz desmit gadiem.

No jautājuma var secināt, ka pagājuši jau gandrīz trīs gadi, kas liek domāt, ka atbilstoši minētā panta normai, ja piespriesta īslaicīga brīvības atņemšana, tad sprieduma izpildes noilgums iestājas pēc diviem gadiem, respektīvi, notiesājošs spriedums nav izpildāms, ja no dienas, kad tas stājies likumīgā spēkā, pagājuši divi gadi.

Vienlaikus jāņem vērā, ka saskaņā ar KL 62. panta otro daļu noilgums tiek pārtraukts, ja notiesātais izvairās no soda izciešanas vai līdz noilguma termiņa izbeigšanās brīdim izdara jaunu noziedzīgu nodarījumu, par kuru tiesa piespriedusi brīvības atņemšanu uz laiku, ne mazāku par vienu gadu. Ja izdarīts jauns noziedzīgs nodarījums, noilgumu sāk skaitīt no tā izdarīšanas brīža, bet, ja notiesātais izvairījies no soda izciešanas, – no tā brīža, kad viņš ierodas izciest sodu, vai no tā brīža, kad notiesātais, kas ir slēpies, tiek aizturēts.

Savukārt jautājumu par to, vai notiesātais ir izvairījies no soda izciešanas, izlemj tiesa.

Ja Jūs tiešām neesat izvairījies no soda izciešanas, tad minētajā gadījumā notiesājošais spriedums vairs nav izpildāms.

Saskaņā ar Latvijas Sodu izpildes kodeksa 15. pantu:

  • Ieslodzījuma vietu pārvalde triju darba dienu laikā no dienas, kad saņemta tiesas informācija par sprieduma izpildes uzsākšanu un sprieduma kopija, nosūta ierakstītu vēstuli personai, kas notiesāta ar īslaicīgu brīvības atņemšanu un kas brīdī, kad spriedums stājies spēkā vai nodots izpildīšanai, neatrodas apcietinājumā, vēstulē norādot brīvības atņemšanas iestādi un laiku, kad personai jāierodas īslaicīgas brīvības atņemšanas soda izciešanai, kā arī informējot personu par KL noteikto atbildību par izvairīšanos no soda izciešanas. Laikposms starp vēstules nosūtīšanas dienu un soda izciešanas uzsākšanas dienu nedrīkst būt mazāks par desmit darba dienām;
  • ja ar īslaicīgu brīvības atņemšanu notiesātais noteiktajā laikā neierodas brīvības atņemšanas iestādē īslaicīgas brīvības atņemšanas soda izciešanai, brīvības atņemšanas iestādes priekšnieks nosūta Valsts policijai iesniegumu, lai tiktu izlemts jautājums par kriminālprocesa uzsākšanu, kā arī nosūta iesniegumu tiesai, kura notiesāja personu ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, ar lūgumu izsludināt notiesātā meklēšanu.
Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas