E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17477
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
3
1
3

Dāvinātājs nodokli nemaksā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. jūlijā, 2019
Ingrida

Uz mana vārda ir reģistrēts divistabu dzīvoklis Rīgā. Dzīvoklī bija deklarēta mana nu jau mirusī mamma un šobrīd ir deklarēta brāļameita. Tajā neesmu bijusi deklarēta. Vēlos dzīvokli uzdāvināt savai brāļameitai, kura tur faktiski dzīvo un dzīvokli uztur. Kādi nodokļi man būs jāmaksā? Kādas pakāpes radiniece ir mana brāļameita? Kāda ir zemākā summa, par kuru es varu viņai šo dzīvokli uzdāvināt?

A
atbild:
22. jūlijā, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Dāvinātājam nodoklis nav jāmaksā, iedzīvotāju ienākuma nodokli maksā dāvinājuma saņēmējs. Ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliek dāvanas no fiziskajām personām, ja dāvinātāju ar nodokļa maksātāju saista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē (tie ir vecāki, brālis, māsa, vecvecāki, bērni, mazbērni, vecāku brālis/māsa, brāļa/māsas bērni).

Tātad, ja uzdāvināsiet dzīvokli savai brāļameitai, viņai nodoklis nebūs jāmaksā. Taču viņas pienākums būs dāvinājumu norādīt gada ienākumu deklarācijā, ja tā apmērs pārsniegs 10 000 eiro.

Dāvinājuma līgumā var norādīt jebkādu nekustamā īpašuma vērtību. Līgumā summa tiek norādīta tāpēc, lai zemesgrāmatā varētu aprēķināt valsts nodevu. Ja summa netiek norādīta, tad zemesgrāmata valsts nodevu rēķina, ņemot vērā kadastrālo vērtību. Ja līgumā būs norādīts lielāks nekustamā īpašuma novērtējums, tad valsts nodeva tiks aprēķināta no tās summas, kas norādīta līgumā. Ja nekustamā īpašuma dāvinājuma līgumā būs norādīta nekustamā īpašuma vērtība zem tā kadastrālās vērtības, tad maksājamo valsts nodevu aprēķinās no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 77 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas