E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17466
Lasīšanai: 2 minūtes
1
2
1
2

Vai paraksta atšifrējums ir obligāts

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. jūlijā, 2019
Aigars

Savā parakstā esmu izvēlējies skaidri uzrakstīt gan vārdu, gan uzvārdu. Vai, parakstot līgumus, man tiešām ir nepieciešams papildus rakstīt paraksta atšifrējumu? Sanāk, ka es divas reizes rakstu vai nu parakstu, vai atšifrējumu.

A
atbild:
13. augustā, 2019
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Ministru kabineta 2018. gada 4. septembra noteikumu Nr. 558 “Dokumentu izstrādāšanas un noformēšanas kārtība” 16. punkts nosaka: amatpersonām papildus parakstam ir jānorāda savs amats un paraksta atšifrējums. Vienlīdz skaidrojumā “Personiskais paraksts: nav uz mūžu akmenī iecirsts” norādīts, ka “fiziskas personas dokumentā saskaņā ar minētajiem Ministru kabineta noteikumiem nav obligāta prasība iekļaut personiskā paraksta atšifrējumu, jo attiecīgās personas vārds un uzvārds parādās jau rekvizītā “dokumenta autors”.”

Šie noteikumi attiecas arī uz juridisku personu amatpersonām: ja līgumus slēdzat juridiskas personas labā, tad parakstā Jūsu amats un paraksta atšifrējums ir jānorāda obligāti. Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas spriedumā lietā Nr. C30334908 ir izteikta atziņa, ka amatpersonas personiskā paraksta atšifrējums ir rekvizīts, kas ietekmē dokumenta juridisko spēku.

Normatīvajos aktos nav nošķirtas sekas gadījumos, kad personas paraksts ir salasāms vai nesalasāms. Atsevišķās reizēs, ja dokumentu paraksta fiziska persona, var nenorādīt atšifrējumu, ja parakstītāju var nepārprotami noteikt pēc pārējā dokumenta pārējā satura, piemēram, pašrocīgi parakstot testamentu.

Pretēji tam, ja tiek parakstīts līgums, atstāt neaizpildītas vietas līgumā nedrīkst neatkarīgi no tā, vai tās tiek aizpildītas, sastādot līgumu datorrakstā vai aizpildot tās pašrocīgi pirms līguma parakstīšanas. Kā atrisinājumu šādai problēmai var ieteikt izgatavot zīmogu ar savu vārdu un uzvārdu, paraksta atšifrējuma vietā var atstāt zīmoga nospiedumu ar paraksta atšifrējumu; tas ir atļauts, jo nav noteikts, ka paraksta atšifrējums ir jāraksta pašrocīgi.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 88 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas