E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17454
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
3
3

Ja laulātais saņem bezdarbnieka pabalstu, nodokļa atvieglojuma nav

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. jūlijā, 2019
Agnese

Labdien! Vēlos uzzināt, vai var paņemt apgādībā laulāto (sakarā ar bērnu līdz 3 gadu vecumam), kurš ir bezdarbnieka pabalsta saņēmējs, taču pabalsts nav pat 100 EUR mēnesī. Ja nu gadījumā var, vai laulātajam (bezdarbniekam) EDS sistēmā bērns (kas ir kopīgs un ir jaunāks par 3 gadiem) ir jāpārreģistrē uz sevi? Paldies jau iepriekš par atbildi!

A
atbild:
11. jūlijā, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredz nodokļa maksātājam atvieglojumu par tāda nestrādājoša laulātā uzturēšanu, kura apgādībā ir: bērns vecumā līdz trim gadiem; trīs vai vairāk bērni līdz 18 gadu vecumam vai līdz 24 gadu vecumam, no kuriem vismaz viens ir jaunāks par septiņiem gadiem, kamēr bērns turpina izglītības iegūšanu; pieci bērni līdz 18 gadu vecumam vai līdz 24 gadu vecumam, kamēr bērns turpina izglītības iegūšanu.

Piemērojot likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 13. panta pirmo daļu par tiesībām uz nodokļa atvieglojumu, par apgādībā esošu nestrādājošu laulāto uzskata personu, kura nesaņem ar nodokli apliekamus ienākumus vai bezdarbnieka pabalstu (stipendiju), nav reģistrējusies komercreģistrā kā individuālais komersants vai Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicēja, nav zemnieku saimniecības īpašnieks vai komercsabiedrības valdes vai padomes loceklis, vai prokūrists, kā arī cita persona, kas ieņem amatu, kurš dod tiesības uz atlīdzību.

Tātad, ja laulātais saņem bezdarbnieka pabalstu, nodokļa atvieglojumu par viņu likums neparedz.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas