E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17376
Lasīšanai: 3 minūtes
1
3
1
3

Darba strīdi sākotnēji risināmi uzņēmumā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. jūlijā, 2019
Esenga

Vadošajiem darbiniekiem uzņēmums noteicis 8 h darba dienu, kuru te fiksē, te nefiksē ar darba stundu uzskaites kartītēm (uzņēmums sava ieskata robežās katru mēnesi veic korekcijas un neuzrāda virsstundas). Virsstundas tiek fiksētas tikai pavāru un konditoru darba samaksas aprēķināšanai. Vairākus mēnešus pēc kārtas vadība lika strādāt virsstundas, bet par to nesamaksāja. Ir darbinieka paša fiksētās darba stundas un laiks. Vai šī darba laika uzskaite var būt pierādījums, ar kura palīdzību likt darba devējam samaksāt par padarīto darbu? Šobrīd viņš to atsakās darīt.

A
atbild:
10. jūlijā, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likums uzliek par pienākumu darba devējam uzskaitīt visas darbinieku nostrādātās stundas, veicot ierakstus darba uzskaites sistēmā/tabelē vai citādi. Šī uzskaite kalpo par pamatu darba samaksas aprēķinam.

Darbiniekam/darbiniekiem ir tiesības personiski vai ar darbinieku pārstāvju starpniecību pārbaudīt darba devēja veikto darba laika uzskaiti. To nosaka DL 137. pants.

Tas nozīmē, ka sākotnēji jebkura ar darba jautājumiem saistītā situācija ir jārisina uz vietas uzņēmumā, fiksējot pārrunātos jautājumus rakstveidā. Sarunu laikā darbinieki var brīdināt darba devēju, ka nelabvēlīga situācijas risinājuma gadījumā vērsīsies Valsts darba inspekcijā.

Ja darba devējs arī turpmāk pārkāpj savus pienākumus, darbiniekiem savu tiesību aizstāvībai ir tiesības vērsties Valsts darba inspekcijā (līdzi ņemot ar situāciju saistītos dokumentus: darba līgumu, darba samaksas aprēķinu, darba devēja un darbinieku pārrunu protokolu u. c.). Inspekcijas amatpersonas ieradīsies darbavietā un pēc konstatētajiem pārkāpumiem darba devējam sastādīs aktu – rīkojumu ar norādījumiem pārkāpumu novēršanai – vai uzliks administratīvo sodu.

Jāatgādina, ka virsstundu darbs ir pieļaujams, ja darbinieks un darba devējs par to vienojušies rakstveidā.

Darba devējam ir tiesības nodarbināt darbinieku virsstundu darbā bez viņa rakstveida piekrišanas šādos izņēmuma gadījumos:

1) ja to prasa sabiedrības visneatliekamākās vajadzības;

2) lai novērstu nepārvaramas varas, nejauša notikuma vai citu ārkārtēju apstākļu izraisītas sekas, kas nelabvēlīgi ietekmē vai var ietekmēt parasto darba gaitu uzņēmumā;

3) steidzama, iepriekš neparedzēta darba pabeigšanai noteiktā laikā.

Iepriekšminēto paredz DL 136. pants.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas