E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17351
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Darba samaksas piedziņa

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. jūnijā, 2019
Irina

Labdien! Kur vērsties, ja uzņēmējs nemaksā darbiniekiem algu par 3–4 mēnešiem un Darba inspekcija to nevar ietekmēt? Uzņēmums atrodas Rīgā, bet ir reģistrēts Garkalnes novadā. Iepriekš pateicos par Jūsu operativitāti!

A
atbild:
08. jūlijā, 2019

Gadījumos, kad nav strīda par darba samaksas apmēru, Valsts darba inspekcija izdod rīkojumu darba devējam par darba samaksas izmaksāšanu. Šādu rīkojumu izpildi arī kontrolē pati Valsts darba inspekcija.

Savukārt, ja lietā ir strīds par darba samaksas apmēru, šādu strīdu iespējams izšķirt tiesā. Vēršoties ar prasību tiesā, būtu lietderīgi izvērtēt prasības nodrošināšanas pamatojumu un iespējas, jo pastāv risks, ka šādi darba devēji var būt uz maksātnespējas robežas sliekšņa. Ja parādniekam (darba devējam) tiks pasludināts maksātnespējas process, tad darbinieka iespējas atgūt neizmaksāto darba samaksu ir ierobežotas. Maksātnespējas administrācijas pārvaldītais darbinieku prasījumu garantiju fonds darba devēja maksātnespējas gadījumā izmaksā darbinieku prasījumus saskaņā ar Ministru kabineta 2011. gada 27. decembra noteikumiem Nr. 995 “Maksātnespējīgo darba devēju darbinieku prasījumu apmierināšanas un administratora atlīdzības izmaksas kārtība”. Minētais jautājums plašāk ir apskatīts LV portāla rakstā “Uzņēmuma maksātnespēja. Kā darbiniekam saņemt neizmaksāto algu?”.

Runājot par prasības celšanu tiesā, šis jautājums ir detalizēti apskatīts LV portāla rakstā “Kā visātrāk atgūt neizmaksāto darba samaksu”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas