E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17344
Lasīšanai: 5 minūtes
6
8
6
8

Ko darīt, ja vajag maksāt uzturlīdzekļu parādu, bet atklājas, ka bērnam ir cits tēvs

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. jūnijā, 2019
Olegs

Labdien! Pēc 14 gadiem uzzināju, ka neesmu bērna tēvs. Pēc prasības pieteikuma tiesā piespiedu kārtā tika izdarīts DNS tests. Izrādās, viens no bērniem nav mans. Ir sakrājies uzturlīdzekļu parāds, bet es visu laiku strādāju oficiāli. Tiesu izpildītāja apgalvo, ka man ir parāds. Bērns nav mans, bet par viņu tiek piedzīts uzturlīdzekļu parāds. Bāriņtiesa deva piekrišanu bērnu adoptēt citam cilvēkam. Jūnija sākumā notika tiesas sēde, tā galu galā tika atlikta līdz septembrim. Kā varu atgūt savu naudu? Kā atbrīvoties no parāda, jo izrādās, ka maksāju svešam cilvēkam. Kā atbloķēt rēķinus un atcelt uzturlīdzekļu maksājumus?

A
atbild:
28. jūnijā, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls

Jautājumā sniegtā informācija ir nepietiekama, lai atbildētu konkrēti. Pirmkārt, situācijas apraksts vedina domāt, ka joprojām esat bērna juridiskais tēvs. Ja arvien esat reģistrēts kā bērna tēvs dzimšanas reģistrā, uz Jums (neatkarīgi no tā, ko atklāja DNS ekspertīze) arvien gulstas bērnu uzturēšanas pienākums un uzturlīdzekļu parāds, iespējams, pat turpina pieaugt (tas atkarīgs no tā, kā līdz šim tiesiski ticis risināts uzturlīdzekļu jautājums).

Parasti šādā situācijā būtu jāsāk ar paternitātes apstrīdēšanu tiesā. Taču, lai atbildētu uz jautājumu, kā anulēt ierakstu par tēvu dzimšanas reģistrā, vispirms ir svarīgi zināt, uz kāda pamata ir noteikta paternitāte bērniem. Šim faktam ir būtiska nozīme, jo likumā noteiktie paternitātes apstrīdēšanas nosacījumi atšķiras, ja bērns piedzimis, mātei esot laulībā, un paternitāte noteikta automātiski pēc paternitātes pieņēmuma (tādā gadījumā tā ir prasība tiesā par paternitātes pieņēmuma apstrīdēšanu) vai ja bērns piedzimis ārpus laulības un paternitāte ir atzīta brīvprātīgi, vecākiem iesniedzot kopīgu iesniegumu dzimtsarakstu nodaļā (tādā gadījumā tā ir prasība par paternitātes atzīšanas apstrīdēšanu).

Par katru no šiem gadījumiem LV portālā ir pieejami izvērsti skaidrojumi gan par likumā noteikto, gan par tiesu praksi:

Paternitātes pieņēmuma apstrīdēšana – svarīgs divu gadu termiņš;

Atzītas paternitātes apstrīdēšana un bērna tiesības uz tiesisko stabilitāti.

No situācijas apraksta saprotams, ka esat raduši trešo risinājumu – adopciju. Taču arī šajā gadījumā atbilstoši Civillikuma 198. pantā noteiktajam līdz pat brīdim, kad tiesa apstiprinās adopciju, bērns joprojām atradīsies Jūsu aizgādībā, no kā izriet neapstrīdams pienākums maksāt uzturlīdzekļus.

Tas, vai uzturlīdzekļu parāda piedziņu ir iespējams šobrīd pārtraukt, atkarīgs no tā, kas ir piedzinējs. Ja piedzinējs ir Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija, tai nav tiesiska pamata pārtraukt parāda piedziņu, jo uzturlīdzekļi ir izmaksāti, kad bijāt (un, cik noprotams, joprojām esat) bērna juridiskais tēvs. Savukārt, ja kreditore ir bērna māte, viņai ir tiesības jebkurā procesa stadijā atsaukt izpildu dokumentu un pārtraukt parāda piedziņas procedūru (to nosaka Civilprocesa likuma 565. panta pirmās daļas 1. punkts), taču tas nav viņas pienākums. 

Jāņem vērā, ka ierakstam bērna dzimšanas apliecībā ir tiesiska nozīme, no kā izriet visas Civillikumā noteiktās vecāka tiesības un pienākumi, tai skaitā pienākums maksāt uzturlīdzekļus. Līdz ar to Jūsu pienākums maksāt uzturlīdzekļus ir neapstrīdams līdz brīdim, kad tiesa apstiprinās paternitātes apstrīdēšanu vai adopciju. Tāpēc, visticamāk, uzturlīdzekļu parāds Jums tomēr gribot negribot būs jāatmaksā. 

Dažkārt LV portālam iesūta jautājumus, vai nepamatoti izmaksātās summas vēlāk varētu piedzīt no bērna mātes. Jāteic, ka šobrīd Latvijā šāda prasība atgūt izmaksātās uzturlīdzekļu summas bērnam, kurš, izrādās, ir cēlies no cita vīrieša, ir gandrīz neiespējama, jo bērna māte, atmaksājot tēvam uzturlīdzekļu naudu, finansiāli nonāktu ļoti sliktā stāvoklī, kas tādējādi pasliktinātu arī bērna finansiālo stāvokli. Tiesa, izšķirot šādus strīdus, vienmēr vērtēs, kāds risinājums atbilst vislabākajām bērna interesēm. Tomēr katrs gadījums ir atšķirīgs, tādēļ pēc padoma, kā ātrāk risināt izveidojušos situāciju, aicinām vērsties pie zvērināta advokāta, kas ir specializējies ģimenes tiesībās. Advokāts, iepazinies ar situāciju, iespējams, varēs sniegt jau konkrētāku padomu, kā rīkoties. 

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas