E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17295
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pirmsskola

Vai pašvaldība var atteikt līdzfinansējumu privātam bērnudārzam

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. jūnijā, 2019
Jolanta

Labdien! Beidzot esmu gatava laist meitu bērnudārzā, meita dzimusi 28.12.2015. Bet pašvaldības bērnudārzs piedāvā tikai jaukta tipa grupu, kurā vairākums bērnu dzimuši 2016. gadā (tikai daži dzimuši 2015. gadā). Tas nozīmē, ka pēc gada meitai būs jāmaina grupa, skolotāji u. tml. Vēlos atrast tādu dārziņu, kurš nodrošina šos 3 izglītības gadus kopā ar meitas vienaudžiem, lai pēc gada viņai nebūtu jāpāriet uz citu grupu. Vai tiešām pašvaldība var man atteikt finansējumu, ja izdodas atrast privāto dārziņu, kurš meitu var ielikt 2015. gada grupā, lai bērns savas bērnudārza gaitas varētu pabeigt ar izlaidumu šīs pašas grupas sastāvā. Kurš likums to regulē? Paldies par atbildi!

A
atbild:
28. jūnijā, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls

Par grupiņu veidošanu pirmsskolas izglītības iestādē atbild pirmsskolas vadītājs. Tā var būt atkarīga gan no bērnu vecuma, gan no licencētās pirmsskolas izglītības programmas, gan no nepieciešamības ievērot higiēnas noteikumus.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 533 “Noteikumi par valsts pirmsskolas izglītības vadlīnijām” paredz, ka rotaļnodarbību saturs atšķiras bērniem līdz divu gadu vecumam, bērniem no divu līdz triju gadu vecumam un bērniem no triju gadu vecuma līdz pamatizglītības apguvei.

Ja jautājumu pirmsskolas iestādē neizdodas atrisināt, var vērsties pie pirmsskolas dibinātāja, kas visbiežāk ir pašvaldība. Vienlaikus pašvaldībai nav pienākuma nodrošināt līdzfinansējumu privātam bērnudārzam, ja tā nodrošina pakalpojumu, kā tas ir šajā gadījumā.

Tas izriet no Izglītības likuma 17. panta pirmās un otrās prim daļas, kas noteic katras pašvaldības pienākumu nodrošināt iespēju iegūt pirmsskolas izglītību bērniem, kuru dzīvesvieta deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā. Tikai tad, ja deklarētās dzīvesvietas pašvaldība bērnam, kurš sasniedzis pusotra gada vecumu, nenodrošina vietu pašvaldības izglītības iestādes īstenotā pirmsskolas izglītības programmā (no pusotra gada vecuma līdz pamatizglītības ieguves uzsākšanai) un bērns pakalpojumu saņem privātā bērnudārzā, pašvaldībai ir pienākums nodrošināt līdzfinansējumu. Privātas pirmsskolas izmaksas pašvaldība sedz tādā pašā apmērā, kas atbilst vienam izglītojamam pirmsskolas izglītības programmā nepieciešamajām vidējām izmaksām attiecīgās pašvaldības bērnudārzā.

Likums neliedz pašvaldībai, ja tās budžets un politika to atļauj, paredzēt labvēlīgākus nosacījumus līdzfinansējuma privātam bērnudārzam piešķiršanai. Līdzfinansējuma saņemšanas kārtība un apmērs tiek noteikts katras pašvaldības saistošajos noteikumos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas