E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17253
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Uzturlīdzekļu parāda piedziņa, ja parādnieks ir apmaksājis rēķinus

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. jūnijā, 2019
Sibilla

Labdien! Vēlētos noskaidrot, vai vecākam, kas maksā uzturlīdzekļus otram vecākam, pie kura bērns dzīvo, ir jāatmaksā uzturlīdzekļu parāds, ja "parādnieks" ir sedzis izdevumus par bērna veselību un interešu izglītību, kas kopumā pārsniedz šo parāda summu. Vai tiesas procesa gadījumā būtu iespējams attaisnot šo parādu, ja ir saglabāti maksājumu apliecinošie dokumenti par bērna veselību un interešu izglītību? Paldies!

A
atbild:
28. jūnijā, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls

Jautājumā nav minēta svarīga informācija – uz kāda pamata tiek maksāti uzturlīdzekļi (tiesas spriedums, vecāku privāta vienošanās vai vienošanās, kas noslēgta kā notariāls akts, Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas lēmums u. c.). Ja lieta nonāktu tiesā, tas varētu būt iespējams, taču sniegt precīzu atbildi uz šo jautājumu nevar, jo tādā gadījumā lēmumu, izvērtējot apstākļus, abu pušu argumentāciju un iesniegtos pierādījumus, pieņemtu tiesa. Tāpēc pirms strīda izšķiršanas tiesā ir svarīgi konsultēties ar ģimenes tiesībās specializējušos zvērinātu advokātu. Profesionāli sagatavots prasības pieteikums un aizstāvība var izšķirt lietas izskatīšanas gaitu un iznākumu.

Ja bērna vecāks uzturlīdzekļus parādnieka vietā ir saņēmis no Uzturlīdzekļu garantiju fonda, valsts izveidojušos parādu piedzīs neatkarīgi no tā, kādus papildu maksājumus parādnieks  ir veicis, neievērojot tiesas spriedumā vai fonda administrācijas lēmumā noteikto uzturlīdzekļu maksāšanas kārtību. Neviens normatīvais akts neaizliedz bez nolīgtā uzturlīdzekļu apmēra sniegt papildu atbalstu savam bērnam.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas