E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17064
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Ceļa servitūtu var izbeigt, ja izbūvēts cits ceļš

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. maijā, 2019
Maksims

Sveiki! Manu īpašumu šķērso servitūta ceļš, kas bija nodibināts par labu īpašniekam, kurš savu īpašumu pārdeva juridiskai personai. Jaunais īpašnieks ieplānojis būvēt ciematu šajā zemes gabalā un ciemata vajadzībām ir nopircis zemes daļu no mana kaimiņa, lai varētu izbūvēt ceļu uz ciematu. Ceļa būvniecība notiek ļoti lēni, ir noņemta zemes virskārta, un darbi neturpinās, turpretim uz ciemata zemes gan notiek zemes darbi un iekšējo ceļu izbūve. Visa tehnika, kas tur strādā, brauc caur manu servitūtu, tāpat arī caur manu pagalmu brauc potenciālie pircēji, kas dodas apskatīties nākotnes ciematu. Vai man ir tiesības kaut kā to ierobežot, ņemot vērā, ka  jaunais īpašnieks tagad tehniski var piekļūt pie sava zemes gabala. Vai servitūta ceļu var izmantot visi, kas vēlas piekļūt pie ciemata (arī tie, kam tur vēl nepieder zeme)?

A
atbild:
09. jūlijā, 2019
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Ceļa servitūta nodibināšanai galvenais noteikums ir tāds, ka īpašumam no valsts vai pašvaldības ceļa nav iespējams citādi piekļūt, kā vien šķērsojot citam īpašniekam piederošu īpašumu.

Neiepazīstoties ar zemes īpašumu dokumentiem un plāniem, konkrētu atbildi sniegt nav iespējams, taču no jautājumā iekļautās informācijas var noprast, ka ceļa servitūta valdošā īpašuma jaunais īpašnieks uz iegādātā zemesgabala būvē citu ceļu; tātad tā izbūvei izstrādāts projekts un jaunais ceļš iezīmēts arī zemes plānā. Ja ar ceļa servitūta lietotāju nevar panākt vienošanos par jaunās brauktuves izmantošanu satiksmē (kaut gan tas ir iespējams), tad saskaņā ar Civillikuma  (CL) 1237. pantā noteikto regulējumu ir pamats vērsties tiesā ar prasību par ceļa servitūta izbeigšanu saistībā ar atceļoša nosacījuma iestāšanos (īpašumam iespējams piekļūt pa citu ceļu).

Ja par ceļa servitūta lietošanas nosacījumiem starp abu īpašumu īpašniekiem nav parakstīts līgums, tad nav pamata pierādīt, ka valdošā īpašuma īpašnieks izlieto servitūtu neatbilstoši tā mērķim, un ierobežot transportlīdzekļu pārvietošanos pa servitūta ceļu.

Savukārt, ja smagā tehnika ceļu ir sabojājusi, lietotājam tas jālabo par saviem līdzekļiem: CL 1151. pantā ir norma, ka ceļš ir jāuztur servitūta lietotājam. Ja tas netiek darīts, zemes īpašnieks var celt pret servitūta izlietotāju prasību tiesā.

Ar ceļa servitūtu saistītās domstarpības ir risināmas tiesas ceļā. Ja izvēlaties šādu risinājumu, iepriekš ieteicama profesionāla jurista konsultācija.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas