E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16844
Lasīšanai: 2 minūtes
6
6

Bērnam nav saistoši vecāku parādi

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. aprīlī, 2019
Sabīne

Sveiki! Ja kādam no vecākiem Latvijā ir parādi un kredīti, kurus viens no vecākiem nevar nomaksāt, drīkst Latvijā aizturēt lidostā pilngadīgu meitu, kura jau vairākus gadus nedzīvo Latvijā? Vecāks arī dzīvo ārpus Latvijas.

A
atbild:
29. aprīlī, 2019
Linda Balode
LV portāls

Civillikums nosaka, ka bērni par vecāku parādiem atbild tikai tādā gadījumā, ja vecāki miruši, ir atklājies mantojums un bērni pieņem šo mantojumu. Ja vecāki ir dzīvi, tad katrs pats atbild par savām parādsaistībām.

Praksē ir atsevišķas specifiskas situācijas, kad, iespējams, var nākties saskarties ar juridiska rakstura problēmām vecāku parādu dēļ. Piemēram, bērni dzīvo kopā ar vecākiem un šajā dzīvesvietā atrodas gan bērniem, gan vecākiem piederošas mantas. Apsekojot parādnieka dzīvesvietu, tiesu izpildītājs šīs lietas var aprakstīt.

Tad bērniem tiesu izpildītājam būs jāpierāda, ka konkrētā manta pieder tieši viņiem (ar čekiem vai citādi), vai arī, ja bērniem piederošā manta tomēr tiks aprakstīta, būs jāsniedz prasība tiesā un jālūdz izslēgt viņiem piederošo mantu no aprakstes akta saskaņā ar Civilprocesa likuma 633. panta noteikumiem.

Pamatojoties uz minēto, nav nekāda pamata un tiesību vecāku parāda dēļ aizturēt viņu pilngadīgo bērnu, kas ieceļojis Latvijā.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas