E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16838
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Parādu ārpustiesas piedziņas process

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. aprīlī, 2019
Jana

Man ir parāds, vairāk nekā 5000 EUR. Pašlaik nav iespējas samaksāt summu pilnībā, tikai mazu ikmēneša maksājumu veidā 5–6 gadu laikā. Parādu piedzinēji atsaka, ka tas nav iespējams, parāds jāsamaksā pāris maksājumos šogad un nekā citādi, atrunājoties ar to, ka parāda summa ir liela. Vai viņi rīkojas likumīgi, t.i., vai lielas parāda summas patiešām likumīgi nedrīkst atmaksāt vairāku gadu garumā ārpustiesas ceļā?

A
atbild:
26. aprīlī, 2019

Parādu ārpustiesas piedziņas kārtību Latvijā regulē Parādu ārpustiesas atgūšanas likums. Likuma 8. panta 2. daļa nosaka: ja parādnieks atzīst parādu pilnībā vai daļēji, bet nespēj to atmaksāt kreditora vai parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzēja noteiktajā kārtībā vai termiņā, parādnieks, pamatojot, kādēļ maksājuma saistību izpilde nav iespējama, ir tiesīgs piedāvāt savu maksājuma saistību nokārtošanas kārtību un termiņu.

Savukārt 8. panta 3. daļa nosaka: kreditors vai parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzējs izskata šā panta otrajā daļā minēto parādnieka priekšlikumu maksājuma saistību nokārtošanai un sniedz parādniekam atbildi.

Tādējādi likums nenosaka parāda atmaksas grafika sastādīšanas kritērijus atkarībā no parāda summas. Pusēm vienojoties, atmaksas termiņš var būt noteikts arī vairāku gadu garumā. Attiecīgi Jums kā parādniekam ir iespēja, pamatojot parāda atmaksas iespējas, lūgt parādu ārpustiesas pakalpojuma sniedzēju saskaņot tādu parāda atmaksas grafiku, kas ir atbilstošs Jūsu faktiskajām iespējām.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas