E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16818
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Pabalstus piešķir, pamatojoties uz VDEĀVK atzinumiem

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. aprīlī, 2019
Jānis

Labdien! Mans radinieks ir 1. grupas redzes invalīds un saņem asistenta pabalstu. Vai viņš var atteikties no asistenta pabalsta un pieteikties kopšanas un transporta pakalpojumu pabalstiem? Kas darāms, lai tos noformētu?

A
atbild:
11. jūnijā, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tiesības uz pabalstu par asistenta izmantošanu personām ar I grupas redzes invaliditāti ir personai:

  • kurai Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija (VDEĀVK) ir noteikusi I grupas redzes invaliditāti;
  • kura nesaņem asistenta pakalpojumu pašvaldībā vai asistenta pakalpojumu Eiropas Savienības politiku instrumentu ietvaros;
  • kura nesaņem valsts pabalstu invalīdam, kuram nepieciešama kopšana.

Pabalsta piešķiršanas un izmaksas kārtību, kā arī pabalsta apmēru nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 698  “Noteikumi par pabalstu par asistenta izmantošanu personām ar I grupas redzes invaliditāti”.

Pabalstu invalīdam, kuram ir nepieciešama kopšana, piešķir personai, kurai VDEĀVK ir noteikusi invaliditāti un izsniegusi atzinumu par īpašas kopšanas nepieciešamību. Medicīniskās indikācijas īpašas kopšanas nepieciešamībai nosaka, izvērtējot personas medicīnisko diagnozi un funkcionēšanas ierobežojuma pakāpi atbilstoši MK noteikumu Nr.805 “Noteikumi par prognozējamas invaliditātes, invaliditātes un darbspēju zaudējuma noteikšanas kritērijiem, termiņiem un kārtību” 8. pielikumā minētajiem kritērijiem.

Šo noteikumu 8. pielikumā teikts, ka personai ar I invaliditātes grupu nepieciešama īpaša kopšana, ja tā atbilst vienam no šādiem kritērijiem:

  1. nepieciešama 24 stundu palīdzība un uzraudzība garīgo spēju ierobežojuma dēļ, ja ārstējošais psihiatrs personai ir konstatējis stabilus, ar ārstēšanu nekoriģējamus uzvedības traucējumus, kuru dēļ persona apdraud savu vai citu personu veselību, drošību vai dzīvību;
  2. pašaprūpes, mobilitātes un ar mājas dzīvi saistīto darbību novērtējums atbilstoši šo noteikumu 2. pielikuma 6. punktam ir zemāks par 7 punktiem.

Savukārt pabalstu transporta izdevumu kompensēšanai cilvēkiem ar invaliditāti, kuriem ir apgrūtināta pārvietošanās, piešķir, ja ir noteikta invaliditāte un izsniegts VDEĀVK atzinums par medicīnisko indikāciju noteikšanu speciāli pielāgota vieglā automobiļa iegādei un pabalsta saņemšanai.

Pabalstu piešķir saskaņā ar MK noteikumiem Nr. 1606 “Noteikumi par pabalsta apmēru transporta izdevumu kompensēšanai invalīdiem, kuriem ir apgrūtināta pārvietošanās, tā pārskatīšanas kārtību un pabalsta piešķiršanas un izmaksas kārtību”.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) elektroniski saņem no VDEĀVK informāciju par personai noteikto 1. grupas redzes invaliditāti, tāpat arī informāciju par invalīdu, kuram ir izsniegts atzinums par īpašas kopšanas nepieciešamību sakarā ar smagiem funkcionāliem traucējumiem, kā arī informāciju par invalīdiem, kuriem izsniegts atzinums par medicīnisko indikāciju noteikšanu speciāli pielāgota vieglā automobiļa iegādei un pabalsta saņemšanai.

Lai pieprasītu pabalstus, jāiesniedz iesniegumi VSAA.

Portālā “Latvija.lv” ir e-pakalpojums Mani dati VDEĀVK. Šis informatīvais e-pakalpojums paredzēts personām, kurām ir spēkā esoši invaliditātes ekspertīzes lēmumi, atzinumi vai ieteikumi vai kuras ir iesniegušas iesniegumu Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijā invaliditātes ekspertīzes veikšanai vai iesniegumu invaliditātes ekspertīzes lēmuma apstrīdēšanai par sevi VDEĀVK invaliditātes informatīvajā sistēmā uzkrātās informācijas noskaidrošanai.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 292 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas