SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
24. decembrī, 2022
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Invaliditāte
14
14

Invaliditātes grupu pagarinās par laiku, kamēr iesniegums vēl ir izskatīšanā

Stājas spēkā 24.12.2022.
Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija saņem arvien vairāk iesniegumu invaliditātes noteikšanai, kā arī atkārtotai ekspertīzei.

FOTO: Freepik.

Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijai būs tiesības pagarināt personai iepriekš noteikto invaliditātes grupu tajā laika periodā, kad persona ir iesniegusi komisijā iesniegumu atkārtotai invaliditātes ekspertīzei, taču iesniegums vēl ir izskatīšanas procesā, un komisija vēl nav pieņēmusi lēmumu.

To paredz grozījums Invaliditātes likumā, kas stājas spēkā sestdien, 24. decembrī.

Likuma pārejas noteikumos laika periodā līdz 2023. gada 31. decembrim Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijai (VDEĀK) ir dotas tiesības pagarināt personai iepriekš noteikto invaliditātes grupu uz laiku līdz sešiem mēnešiem, kamēr personas iesniegums atkārtotai invaliditātes ekspertīzei vēl ir izskatīšanas procesā un VDEĀK vēl nav pieņemts lēmums.

Šāda iespēja – pagarināt termiņu – ir veids, kā risināt problēmas pašreizējā situācijā, kad VDEĀK krasi pieaug iesniegumu skaits, un tas rada lēmumu pieņemšanas kavējuma riskus, kas savukārt var ierobežot cilvēka ar invaliditāti tiesības saņemt viņam paredzētos atbalsta pakalpojumus.

Tādējādi, pagarinot invaliditātes grupu uz laiku, kamēr iesniegums tiek izskatīts, cilvēkam neradīsies invaliditātes statusa pārrāvums un tiks nodrošinātas personu ar invaliditāti tiesības uz savlaicīgu atbalstu invaliditātes seku mazināšanai finansiālā, pakalpojumu un atvieglojumu veidā, tā izmaiņu nepieciešamība pamatota likuma grozījuma anotācijā.

Grozījuma izstrādātāja – Labklājības ministrija – anotācijā arī norādījusi, ka norma tiks piemērota tikai izņēmuma situācijās, kad iesniegto iesniegumu skaits pārsniegs komisijas amatpersonu spēju un kapacitāti visās lietās pieņemt lēmumus viena mēneša laikā kopš iesnieguma iesniegšanas dienas.

Invaliditātes noteikšanu reglamentē Invaliditātes likums un Ministru kabineta noteikumi Nr. 805 “Prognozējamas invaliditātes, invaliditātes un darbspēju zaudējuma noteikšanas un invaliditāti apliecinoša dokumenta izsniegšanas noteikumi”. Invaliditātes ekspertīzi veic, pamatojoties uz personas vai personas likumiskā pārstāvja iesniegumu.

MK noteikumu Nr. 805 20. punkts nosaka termiņus, uz kādiem personai (gan bērnam, gan pilngadīgajai personai) ir nosakāma invaliditāte. Invaliditātes likuma 8. panta trešā daļa nosaka, ka invaliditāti personai nosaka ar dienu, kad tā iesniegusi attiecīgu iesniegumu, savukārt Administratīvā procesa likuma (APL) 64. panta pirmā daļa nosaka, ka, ja administratīvā lieta ierosināta uz iesnieguma pamata, iestāde pieņem lēmumu par administratīvā akta izdošanu viena mēneša laikā no iesnieguma saņemšanas dienas.

Anotācijā arī raksturots, kā izveidojusies situācija ar iespējamajiem lēmumu termiņu kavējumiem. Vairākus gadus laiku pa laikam veidojas periodi, kad dažādu ārēju iemeslu dēļ VDEĀK rodas pārslodze, jo atsevišķos mēnešos tiek saņemts ievērojami lielāks iesniegumu skaits nekā parasti, kas attiecīgi rada būtisku ietekmi uz savlaicīga lēmuma pieņemšanu APL noteiktajā kārtībā. Pieplūduma periodi parasti saistīti ar vairākiem ārējiem faktoriem, kā, piemēram, negatīvas izmaiņas sociālekonomiskajā situācijā valstī, kad invaliditātes statuss tiek saskatīts kā papildu atbalsts mājsaimniecības finansiālās situācijas uzlabošanai, jaunu atbalsta pakalpojumu ieviešana vai esošo uzlabošana, kas rada attiecīgu reakciju mērķa grupā, pretendējot uz invaliditātes statusu vai smagāku invaliditātes grupu.

Tāpat pēdējos gados iesniegumu pieplūdumu noteiktā laikposmā rada iepriekš izdoto administratīvo aktu automātiskā pagarinājuma beigas, kas saistās ar Invaliditātes likuma Pārejas noteikumu 9. punktu attiecībā par lēmumu pieņemšanu ārkārtējās situācijas laikā saistībā ar Covid-19 infekcijas izplatīšanos valstī, jo lielam skaitam cilvēku invaliditātes termiņš beidzas ļoti tuvos datumos.

Ekspertu novērojumi liecina, ka iesniegumu skaita krasu palielināšanos varētu būt veicinājuši:

  • straujā inflācija un sociālekonomiskās situācijas pasliktināšanās, it īpaši radot negatīvas sekas uz iedzīvotājiem ar zemiem un ļoti zemiem ienākumiem;
  • valsts un pašvaldību atbalsts personām ar invaliditāti energoresursu sadārdzinājuma kompensēšanai, kā arī citi personām ar invaliditāti noteiktie atbalsta pasākumi;
  • iepriekš beigušies automātiskie pagarinājumi saistībā ar ārkārtējās situācijas laiku 2022. gada pavasarī, kas mehāniski rada iesniegumu skaita pieplūdumu noteiktā laikposmā, jo lielam skaitam cilvēku invaliditātes termiņš beidzas ļoti tuvos datumos.

Katru gadu VDEĀK iesniegto iesniegumu skaits invaliditātes ekspertīzei vidēji svārstās ap 5300 mēnesī, atsevišķos mēnešos, iesniegumu pieplūdumu laikā, to skaitam pārsniedzot 6000. Šīgada novembrī VDEĀK ir saņemts vairāk nekā 6500 iesniegumu.

Labs saturs
14
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI