E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16757
Lasīšanai: 4 minūtes
1
17
1
17

Tiesības uz maternitātes pabalstu un tā apmērs

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. aprīlī, 2019
Laura

Sveiki! Es vēlētos zināt skaidrāk par dekrēta naudu māmiņām (pieņemu, ka to sauc par maternitātes atvaļinājumu). Mana situācija ir šāda: pirms es uzzināju, ka gaidu bērniņu, aizgāju no iepriekšējās darbavietas un sāku meklēt jaunu darbavietu. Tagad esmu 10. grūtniecības nedēļā un uzsākšu ar nākamo nedēļu darbu. Līdz ar to sanāk, ka es nebūšu nostrādājusi pusgadu, pirms man būs jāņem B lapa par darba nespēju (dekrēts). Bet vai esmu tiesīga saņemt dekrēta naudu, kaut darbavietā būšu nostrādājusi kādus 5 mēnešus? Paldies!

A
atbild:
02. maijā, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja būsiet darba attiecībās, kad ārsts izsniedz darbnespējas lapu B sakarā ar grūtniecību, tad būs tiesības gan uz maternitātes pabalstu, gan pēc tam uz vecāku pabalstu.

Maternitātes pabalstu izmaksā divās daļās – pirms un pēc dzemdībām. Pirmā daļa tiek maksāta par grūtniecības atvaļinājuma 56 vai 70 dienām. Pabalstu par 70 kalendāra dienām maksā topošajai mātei, kurai sakarā ar grūtniecību medicīniskā aprūpe ārstnieciski profilaktiskajā iestādē uzsākta līdz 12. grūtniecības nedēļai un turpināta visu grūtniecības laiku.

Otro daļu – par 56 vai 70 kalendāra dienām – maksā pēc bērna piedzimšanas. Pabalstu par 70 dienām var saņemt, ja grūtniecības, dzemdību vai pēcdzemdību laikā mātei ir bijuši veselības sarežģījumi, piedzimuši divi vai vairāki mazuļi.

Maternitātes pabalstu aprēķina no vidējās iemaksu algas (tā ir bruto alga, no kuras tiek maksātas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas) 12 mēnešu periodā, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā izsniegta darbnespējas lapa B sakarā ar grūtniecību. Tādu pat – 12 mēnešu – periodu, neskaitot pēdējos trīs mēnešus, ņem vērā, aprēķinot vecāku pabalstu.

Tas, ka šajos 12 mēnešos kādu laiku nav bijis darba ienākumu (neesat bijusi sociāli apdrošināta), ietekmēs maternitātes pabalsta apmēru. Proti, par to periodu iemaksu alga tiek noteikta procentos no valstī vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aizpagājušajā gadā. 2017. gadā vidējā apdrošināšanas iemaksu alga valstī bija 764,42 eiro. Maternitātes pabalstam vidējo iemaksu algu par šo laiku nosaka 70% apmērā no vidējās iemaksu algas valstī, vecāku pabalstam – 40% apmērā.

Arī pašus pabalstus aprēķina procentos no vidējās iemaksu algas.

Maternitātes pabalsts ir 80% no vidējās iemaksu algas.

Vecāku pabalsta apmērs ir atkarīgs no tā, kādu izvēlas šī pabalsta saņemšanas ilguma:

  • ja vēlas saņemt pabalstu līdz bērna viena gada vecumam, tas ir 60% no pabalsta saņēmēja vidējās iemaksu algas;
  • līdz bērna pusotra gada vecumam – 43,75% apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās iemaksu algas.

Vienlaikus ar vecāku pabalstu maksā arī bērna kopšanas pabalstu – 171 eiro mēnesī.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras mājaslapā ir arī informācija par visiem pabalstiem vecākiem.

Labs saturs
17
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas