E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1670
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ekonomika

Līdzdalība projektā un pašnodarbinātā statuss

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. decembrī, 2012
Una Ozola

Labdien! Tā tad man interesē, šāds jautājums - piedalos NVA projektā "Kompleksi atbalsta pasākumi" darba vieta jaunietim, caur šo projektu dabūju darbu frizētavā, un patreiz man piedāvā vēl vienu darba vietu tikai jābūt pašnodarbinātai personai. Kamēr piedalos projektā man var būt vēl viena darba vieta?

A
atbild:
03. decembrī, 2012
Nodarbinātības valsts aģentūra
Olga Dmitrijeva, Juridiskā departamenta juriskonsulte

Tiesības piedalīties Nodarbinātības valsts aģentūras (Aģentūra) Eiropas Sociālā fonda realizētā projekta „Kompleksi atbalsta pasākumi” aktivitātē „Darba vieta jaunietim” (Projekts) ir personām vecumā no 18 līdz 24 gadiem, kurām vismaz četrus mēnešus reģistrēts bezdarbnieka statuss (Ministru kabineta 2011.gada 1.marta noteikumu „Noteikumi par darbības programmas "Cilvēkresursi un nodarbinātība” papildinājuma 1.4.1.1.1.apakšaktivitāti „Kompleksi atbalsta pasākumi iedzīvotāju integrēšanai sabiedrībā un darba tirgū”” 4.3.apakšpunkts).

Bezdarbnieka statusu, atrodoties Aģentūras uzskaitē, var saglabāt tie pašnodarbinātie, kuri, veicot saimniecisko darbību, no gūtajiem ienākumiem/ieņēmumiem neveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas vai tās veic ne ilgāk par diviem mēnešiem (Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likuma 12.panta pirmās daļas 1.punkts un likuma „Par valsts sociālo apdrošināšanu” 1.panta 3.punkts; 6.panta 3.daļa, 3.1daļa un 3.2 daļa).

Ņemot vērā iepriekš minēto un to, ka kritērijs personas dalībai projektā ir personas atbilstība vai neatbilstība bezdarbnieka statusam, informējam, ka bezdarbnieks pārtrauc dalību projektā, ja persona, iegūstot pašnodarbinātā statusu (t.i., persona saimnieciskās darbības veikšanai reģistrējusies arī kā sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veicēja, proti, no saviem ienākumiem/ieņēmumiem maksā tā saukto sociālo nodokli ilgāk par diviem mēnešiem), zaudē bezdarbnieka statusu, kā rezultātā tālākā personas dalība projektā nav iespējama.

Tiklīdz persona kā pašnodarbinātais, veicot saimniecisko darbību, no saviem ienākumiem/ieņēmumiem veic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas vai maksā patentmaksu (ilgāk par diviem mēnešiem), tad viņai par to triju darba dienu laikā ir jāziņo Aģentūrai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 59 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas