E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16597
Lasīšanai: 3 minūtes

Par BKA laiku darba devēja atvaļinājums nepienākas

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. aprīlī, 2019
Evija

Labdien! Man ir steidzams un aktuāls jautājums. Mana situācija – 2017. gada 17. februārī aizgāju atvaļinājumā, 18. aprīlī dekrētā. Pēc bērna kopšanas atvaļinājuma darbā atgriezos 2018. gada 26. novembrī. Tātad, strādājot līdz 2019. gada 21. jūnijam, būšu nostrādājusi 7 mēnešus, saprotu, ka man ir tiesības kā skolotājam uz 8 nedēļu atvaļinājumu par 2019. gadu.

Tātad 2017. gada atvaļinājums izmantots, 2019. gada tiks izmantots, bet nav izmantots 2018. gada atvaļinājums, jo biju bērna kopšana atvaļinājumā, turklāt vēl šī gada 23. augustā likvidē iestādi. 21. jūnijā palaiž atvaļinājumā, bet 23. augustā likvidē iestādi.

Lūdzu padomu, kā man rīkoties ar atvaļinājumiem un kas man pienākas.

A
atbild:
02. aprīlī, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

Pedagoga darba specifika prasa kārtējā atvaļinājuma izmantošanu vasarā, kad ir skolēnu brīvlaiks. Izglītības likuma 52. panta pirmā daļa paredz pedagoga atvaļinājumu par pilnu darba gadu 8 kalendāra nedēļu apmērā.

Tomēr, ja pedagoģe ir secīgi izmantojusi pirmsdzemdību, dzemdību atvaļinājumu, pēc tam bijusi bērna kopšanas atvaļinājumā (BKA), ne visu šo laiku ieskaita laikā, kas dod tiesības uz darba devēja apmaksātu atvaļinājumu. To reglamentē Darba likuma 152. pants.

Proti, darba devēja apmaksāta atvaļinājuma laikā ieskaita pirmsdzemdību un dzemdību atvaļinājumu, bet šos atvaļinājumus apmaksā tikai VSAA. To nosaka Darba likuma 154. panta ceturtā daļa.

Savukārt izmantotais BKA netiek ieskaitīts laikā, par ko pienākas darba devēja apmaksāts atvaļinājums. Proti, par šo laiku darba devējs Jums atvaļinājuma naudu nemaksās un kārtējo atvaļinājumu nepiešķirs.  

Attiecībā uz atvaļinājumiem ir jāatceras viens princips – par vienu un to pašu laiku vienlaikus divi atvaļinājumi nepienākas.

Pēc atgriešanās no BKA Jums individuālais darba gads turpmāk tiek skaitīts ar pirmo darba dienu – 26.11.2018. – un ilgst līdz 25.11.2019. Par šādu periodu Jums normālā situācijā pienāktos darba devēja apmaksāts atvaļinājums 8 kalendāra nedēļu apmērā.

Tā kā mācību iestāde tiek reorganizēta, Jums apmaksās atvaļinājumu par nostrādāto laiku proporcionālā apmērā, sākot no 26.11.2018. līdz 23.08.2019. Vēl darba attiecību pēdējā dienā Jums izmaksās atlaišanas pabalstu Darba likuma 112. pantā norādītajā apmērā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas