E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16552
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Nevēlama saziņa un prettiesiska datu apstrāde

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. martā, 2019
Dace

Regulāri, kopš 27.08.2015., apmēram reizi mēnesī uz e-pasta adresi saņemu vēstuli no SIA “Melnā lapa” par to, ka nav samaksāts rēķins par pakalpojumiem, kas saņemti no SIA “Infrastruktūras Serviss”. Sistemātiski apmēram 5–10 reizes mēnesī tiek zvanīts no dažādiem numuriem. Sākumā uz zvaniem atbildēju. Kad “Melnās lapas” darboņi sāka man draudēt, nu vairs uz zvaniem neatbildu. Savulaik bija līgums ar IZZI par TV un interneta pakalpojumiem, ko likumīgi pārtraucu, rakstiski informējot IZZI. Pārgāju pie cita pakalpojumu sniedzēja. Visas saistības ar IZZI bija nokārtotas. Atsūtītajos rēķinos katru mēnesi kā mērķis norādīts – parādu piedziņas izdevumi 17,00 eiro. Parādu nav bijis, visus maksājumus biju nomaksājusi. Nekāda piedziņa nav bijusi nepieciešama. Arī nekādi līgumi ar šo iestādi man nav noslēgti. Kā iespējams apturēt šīs iestādes patvaļu?

A
atbild:
18. martā, 2019

Ņemot vērā uzdotā jautājuma būtību, secināms, ka parādu piedziņas procesa uzsākšanai nav tiesiska pamata. Tādējādi kreditoram nav bijis pamata nodot Jūsu datus, tai skaitā personas datus, trešajām personām – parādu piedzinējam. Ņemot vērā to, ka Jūs regulāri saņemat rēķinus par neeksistējoša parāda apmaksu, Jums ir jāvēršas ar rakstisku iesniegumu pie SIA “Melnā lapa”, SIA “Infrastruktūras Serviss”, IZZI un citiem Jums zināmiem komersantiem (parādu piedzinējiem), kas vēršas pie Jums šī parāda atmaksas sakarā, ar prasību pārtraukt Jūsu personas datu apstrādi (vārds, uzvārds, tālruņa numurs, e-pasta adrese u. c. dati) un dzēst Jūsu personas datus. Ja pēc šāda rakstveida iesnieguma iesniegšanas minētās darbības turpināsies, Jums ir tiesības vērsties Datu valsts inspekcijā (kā datu apstrādes uzraudzības iestādē) ar atbilstoši motivētu iesniegumu un pierādījumiem par Jūsu pamattiesību pārkāpumiem. Iesniegumu veidlapas atrodamas Datu valsts inspekcijas mājaslapā.

Parādu piedzinēju darbību Latvijā reglamentē Parādu ārpustiesas atgūšanas likums, kura 4. panta 1. daļā cita starpā norādīts, ka parādu ārpustiesas piedzinēju uzraudzības iestāde ir Patērētāju tiesību aizsardzības centrs, kurā Jūs esat tiesīga iesniegt sūdzību attiecībā uz minēto komersantu darbību.

Bez minētā Latvijas Republikas Krimināllikums paredz kriminālatbildību par personas vajāšanu. Saskaņā ar Krimināllikuma 132.1 pantu “par vairākkārtēju vai ilgstošu citas personas izsekošanu, novērošanu, draudu izteikšanu šai personai vai nevēlamu saziņu ar šo personu, ja tai ir bijis pamats baidīties par savu vai savu tuvinieku drošību, – soda ar īslaicīgu brīvības atņemšanu vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu”.

Ņemot vērā minēto, Jūs esat tiesīga vērsties tiesībsargājošās un uzraudzības iestādēs ar atbilstoši motivētu iesniegumu un pierādījumiem par Jūsu jautājumā minētajiem faktiem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 50 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas