E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16392
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
6
6

Nesamaksātā nodokļa daļa palikusi darbinieka, nevis darba devēja makā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. martā, 2019
Anna

Labdien! Iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, tika norādīts, ka 170 eiro šobrīd ir jāpiemaksā valsts budžetā. Vēlos zināt, vai tas radās darba devēja nepareizi aprēķināto nodokļu dēļ, kā rezultātā es kādos no mēnešiem saņēmu lielāku algu, nekā vajadzētu? Vai tie 170 eiro ir tas, ko darba devējs no sava maka nesamaksāja, un tagad man tie ir jākompensē? 2017. gadā ienākumus neguvu, 2018. gada janvārī alga pirms nodokļu nomaksas bija 130 eiro, februārī 300 eiro, vēlāk variēja no 600 līdz 1300 eiro.

A
atbild:
04. martā, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Iedzīvotājiem, strādājot algotu darbu, ir pienākums maksāt nodokļus.

Darba devēja pienākums ir no darbinieka bruto algas aprēķināt un ieturēt nodokļus un pārskaitīt tos valsts budžetā. Darba devējs no bruto algas ietur valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) – 11%, piemēro algai Valsts ieņēmumu dienesta (VID) prognozēto neapliekamo minimumu, atvieglojumus, tajā skaitā par apgādājamiem, ja darbiniekam tādi ir un ja viņš tos ir ierakstījis algas nodokļa grāmatiņā. Kad no bruto algas atskaitīta VSAOI summa, neapliekamo ienākumu summas, ietur iedzīvotāju ienākuma nodokli – 20%.

Turklāt darba devējs no saviem līdzekļiem par darbinieku samaksā arī sociālās iemaksas – 24,09%.

Tie ir nodokļu likumos noteiktie maksājumi, ko darba devējs nevar paturēt savā “makā”. Un šie 170 eiro 2018. gadā ir papildinājuši Jūsu maku, nevis darba devēja maku.

Kopš 2018. gada atbilstoši nodokļu normatīvajiem aktiem VID nosaka prognozēto mēneša neapliekamo minimumu divas reizes gadā, pamatojoties uz katra darbinieka iepriekšējā perioda ienākumiem. Šo prognozēto neapliekamo minimumu paziņo darba devējam, kurš to piemēro, aprēķinot izmaksājamo algu.

Prognozēto neapliekamo minimumu katrs var redzēt savā algas nodokļa grāmatiņā, to, ka tas piemērots, – algas lapiņā.

Likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” gadam paredz diferencēto neapliekamo minimumu.

Gadījumos, kad ienākumi bijuši mainīgi un tie atšķiras no iepriekšējā perioda ienākumiem, var rasties situācija, ka gada laikā ir piemērots lielāks VID mēnesim prognozētais neapliekamais minimums, nekā aprēķinot nodokli visam gada kopējam faktiski saņemtajam ienākumam. Tādējādi var rasties situācija, ka 2018. gada laikā nodokļi nav samaksāti pilnā apmērā un veidojas nodokļa starpība jeb piemaksa, kas ir jāsamaksā.

Nodokļa samaksas termiņš ir šā gada 16. jūnijs. Ja maksājumu nevarat veikt uzreiz, VID EDS sadaļā “Sarakste ar VID” nosūtiet elektronisku iesniegumu, lūdzot termiņa pagarinājumu.

Vēl svarīgi: lai šāda situācija neveidotos arī attiecībā uz 2019. gada ienākumiem, ja tie ir mainīgi, savā algas nodokļa grāmatiņā var atzīmēt norādi “Nepiemērot mēneša neapliekamo minimumu”. Algas nodokļa grāmatiņā atzīmētais ieraksts tiks automātiski nosūtīts darba devējam, lai gada laikā tas tiktu ņemts vērā, aprēķinot un ieturot nodokli.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 74 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas