E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16307
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Laulības šķiršana un uzturlīdzekļi bērnam

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. februārī, 2019
Zanda

Labdien! Situācija šāda – esmu laulībā, bet no vīra atsevišķi sāku dzīvot 2018. gada 21. decembrī. Mums ir 13 gadus vecs bērns. Bērns dzīvo kopā ar mani. Īrēju dzīvokli. Ienākumi man nav lieli, bet ir stabils darbs. Ir grūti vienai uzturēt īrētu dzīvokli, nomaksāt komunālos rēķinus. Pametu vīru, jo viņam ir atkarības problēmas – alkoholisms, aizraujas ar azartspēlēm, lieto narkotikas. Kā saprotat, ar šādu cilvēku kopdzīve man un bērnam bija grūta un emocionāli traumatiska. Vīram ir privāts autoserviss (mikrouzņēmums), bet sociālo nodokli par sevi nav maksājis. Nesen, 23. janvārī, ar vīru notika nelaime – alkohola un narkotiku iespaidā krītot, viņš ieguva smagu galvas traumu (galvaskausa pamatnes lūzums un asins izplūdums). Ārsti informēja, ka ārstēšana būs ilgstoša. Kāds viņš būs, vēl nav zināms. Liela varbūtība, ka viņam pašam būs nepieciešama aprūpe. Vēlos noskaidrot, kā es varu izšķirties šādā situācijā un nokārtot alimentus. Kur man jāgriežas?

A
atbild:
27. martā, 2019
Latvijas notārs
Daina Trautmane, zvērināta notāre

Situācijas aprakstā nav atklāts, kāda ir vīra griba un viņa attieksme par laulības šķiršanu. Ja viņš tai piekrīt, tad Jūs abi varat vērsties pie zvērināta notāra, kurš izšķirs Jūsu laulību un sagatavos arī vienošanos par uzturlīdzekļiem bērnam, aizbildnību un saskarsmes tiesībām. Taču šajā gadījumā Jums abiem ir jābūt vienisprātis gan par šķiršanos, gan par rūpēm par bērnu pēc tās. Ja vīrs laulības šķiršanai nepiekrīt vai Jūsu starpā ir strīds par minētajiem jautājumiem, tad laulība šķirama tikai tiesā, kur tiks izskatīts arī jautājums par uzturlīdzekļiem bērnam. Jūs varat arī rakstīt iesniegumu Uzturlīdzekļu garantiju fondam, saņemot no valsts līdzekļus bērnam, un pēc tam risināt jautājumu par šķiršanos.

Situācijas aprakstā nav atklāts arī tas, kāds ir vīra veselības stāvoklis, proti – vai ir iespējams ar viņu komunicēt un noskaidrot viņa gribu. Ja tas nav iespējams, tad ne notārs, ne tiesa nevarēs izskatīt laulības šķiršanas lietu, jo nepieciešama abu pušu piedalīšanās. Iesakām vērsties pēc konsultācijas Uzturlīdzekļu garantiju fondā par iespēju saņemt uzturlīdzekļus šādā situācijā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 219 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas