E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16198
Lasīšanai: 3 minūtes
1
2
1
2

Vienošanās par jurista pakalpojumu tvērums un samaksa par darbu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. februārī, 2019
Dzintars

Vai, vēršoties pie jurista, lai uzrakstītu un iesniegtu prasības pieteikumu tiesā, juristam ir pienākums pārbaudīt ziņas par nekustamo īpašumu un tā īpašnieku? Sanāca tā, ka jurists rakstīja prasījumu, nepārbaudot ziņas par īpašumu, vai, iespējams, noklusēja, kad īpašums jau piederēja citai personai un rakstīt šādu prasījumu nebija jēgas, līdz ar to par pakalpojumu samaksātā nauda ir vienkārši zaudēta.

A
atbild:
11. februārī, 2019

Attiecības, kas rodas klientam ar juridisko pakalpojumu sniedzējiem, ir klasificējamas kā līgumiskas attiecības, jo pušu starpā ir vienošanās par noteikta pakalpojuma sniegšanu. Saskaņā ar Civillikuma 1511. pantu līgums “plašākā nozīmē ir ikkatra vairāku personu savstarpēja vienošanās par kādu tiesisku attiecību nodibināšanu, pārgrozīšanu vai izbeigšanu. Līgums šaurākā, šeit pieņemtā nozīmē ir vairāku personu savstarpējs ar vienošanos pamatots gribas izteikums, kura mērķis ir nodibināt saistību tiesību”.

Tādējādi Jūsu jautājuma kontekstā ir jāvērtē, par ko tika panākta vienošanās. Ja vienošanās ietvarā bija iekļauta visu faktu un tiesiskā pamata pārbaude, tad juristam bija pienākums pārbaudīt prasības pamatotību. Savukārt, ja vienošanās priekšmets bija konkrēta dokumenta sastādīšana, balstoties uz klienta sniegtās informācijas patiesumu, tad šāda pienākuma juristam nebija.

Šāda pakalpojumu nodalīšana pamatā saistīta ar pakalpojuma tvēruma robežām, jurista iespējam un izmaksām, jo katra ziņu pārbaude, tai skaitā publiskajos reģistros, ir/var būt maksas pakalpojums.

Tādējādi, ja vienošanās bija par juridiskās palīdzības sniegšanu ar visu faktu pārbaudi, ir jāvērtē, vai konkrētos apstākļos ir konstatējama pakalpojumu sniedzēja vaina.

Ja jurista darbā ir konstatētas nekvalitatīvi sniegtu pakalpojumu pazīmes, Jums ir atprasījuma tiesības attiecībā uz visiem veiktajiem maksājumiem un tiesības uz zaudējumu kompensāciju.

Jebkurā gadījumā gan zaudējumi, gan cēloņsakarība saistībā ar to rašanos pakalpojuma sniedzēja vainas dēļ būs jāpierāda.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas