E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16091
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Jaunā vienošanās, visticamāk, neatcēla tiesas sprieduma spēku

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. janvārī, 2019
Jānis

Labdien! Ir radusies situācija, ka savulaik, lai ģimeni pasargātu, tika tiesā celta prasība par uzturlīdzekļu piedziņu no manis 2013. gadā, pēc kāda laika laulība izjuka un tika šķirta pie notāra, un tur par uzturlīdzekļiem vienojāmies citādi (kopā mums ir trīs bērni, viens pilnībā dzīvo pie manis, un viņa nemaksā neko, par pārējiem diviem rakstīts, ka maksāju). Tomēr dzīvē mēs vienojāmies citādi – ka viens dēls pilnībā dzīvo pie manis, viens pie viņas, bet trešais daļēji pie manis un viņas, tāpēc mēs viens otram neko nemaksājam. Vienā brīdī no tiesu izpildītājas uzzinu, ka viņa vērsusi piedziņu pret mani par visiem trim bērniem, neņemot vērā, ka vienošanās pie notāra paredz ko citu un praktiskā dzīve ko citu. Kā man pareizi rīkoties, lai pierādītu savu taisnību?

A
atbild:
10. janvārī, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls

Ja ir spēkā esošs spriedums vai savstarpēji noslēgta vienošanās, neviena no pusēm nav tiesīga no tiesas spriedumā nolemtā vai vienošanās tekstā noteiktās uzturlīdzekļu maksāšanas kārtības tā vienkārši atkāpties. Ja situācija mainās, ir jāsniedz jauna prasība tiesā par uzturlīdzekļu apmēra pārskatīšanu vai piedziņas pārtraukšanu. Savukārt, ja uzturlīdzekļu maksāšanas kārtība noteikta, savstarpēji noslēdzot vienošanos, mainoties apstākļiem, pusēm bija jānoslēdz jauna vienošanās. Tam, ko ar bērna māti esat mutiski vienojušies “praktiskajā dzīvē”, nav nekādas tiesiskas nozīmes.

Jāatzīmē, ka arī noslēgta vecāku vienošanās nevar atcelt jau spēkā esošu tiesas spriedumu. Atbilstoši Civilprocesa likuma 203. panta piektajai daļai spriedumam, kas stājies likumīgā spēkā, ir likuma spēks, tas ir obligāts un izpildāms visā valsts teritorijā un to var atcelt tikai likumā noteiktajos gadījumos un kārtībā. Situācijas apraksts vedina domāt – ja neviena no pusēm līdz šim nav vērsusies tiesā ar prasību par uzturlīdzekļu piedziņas pārtraukšanu, tiesas spriedums arvien vēl ir spēkā.

Šajā gadījumā būtu ļoti svarīgi meklēt ģimenes tiesībās zinoša jurista vai zvērināta advokāta palīdzību, kas, iepazinies ar lietas apstākļiem tuvāk, jau sniegs konkrētāku padomu, kā aizstāvēt savas tiesības. Profesionāli sagatavots prasības pieteikums un aizstāvība var izšķirt lietas izskatīšanas gaitu.  

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas