E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16032
Lasīšanai: 3 minūtes

Vidējās iemaksu algas noteikšanas perioda ienākumus ņem vērā pabalsta aprēķinā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. janvārī, 2019
Aleksandra

Labdien! No 2019. gada 2. janvāra esmu dekrēta atvaļinājumā. Vecāku pabalstu plānoju saņemt no maija vidus (pēc pēcdzemdību B lapas). Nevaru saprast, par kuriem 12 mēnešiem tiks aprēķināta vidējā alga, no kuras rēķinās vecāku pabalstu. Biju dekrēta atvaļinājumā no 2016. gada 1. decembra līdz 2018. gada 19. oktobrim, tad no 2018. gada 20. oktobra līdz 11. novembrim biju apmaksātā atvaļinājumā un no 12. novembra līdz 1. janvārim – bezalgas atvaļinājumā. Vai tie algotie 12 mēneši tiks meklēti, atkāpjoties 32 mēnešus, jo biju bērna kopšanas atvaļinājumā, vai arī mēneši bez algas tiks aizvietoti ar valsts noteikto vidējo algu? Vai arī mana vidējā alga tiks aprēķināta tikai par to nepilno mēnesi, kad biju apmaksātā atvaļinājumā 2018. gada oktobrī–novembrī, un visi pārējie mēneši būs “pa nullēm”?

A
atbild:
11. janvārī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tiesības uz vecāku pabalstu rodas ar nākamo dienu pēc maternitātes pabalsta izmaksas beigu datuma.

Vecāku pabalstam vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāra mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, no kura šis pabalsts tiek piešķirts.

Ja bērna kopšanas atvaļinājums tiks piešķirts un vecāku pabalsts pieprasīts 2019. gada maijā, tad vidējās iemaksu algas aprēķina periods būs no 2018. gada marta līdz 2019. gada februārim.

Likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 31. pantā ir noteikts, kā nosaka vidējo apdrošināšanas iemaksu algu valsts sociālās apdrošināšanas pabalsta aprēķināšanai.

No 12 mēnešu aprēķina perioda izslēdz grūtniecības, dzemdību un bērna kopšanas atvaļinājuma dienas, kā arī pārejošas darbnespējas dienas, ja tādas ir bijušas.

Vidējo iemaksu algu aprēķina no tiem ienākumiem, kuri gūti strādājot, vai/un iemaksu algas, kuru nosaka procentos no vidējās iemaksu algas valstī.

No Jūsu informācijas izriet, ka 12 mēnešos ir gan periodi, kuri ir izslēdzami, gan periods, kurā gūti ienākumi (atvaļinājuma laiks un nauda), kuri iekļaujami aprēķinā. Savukārt bezalgas atvaļinājuma periodam, kurš arī ietilpst 12 mēnešos, iemaksu algas noteikšanai piemēro 40% no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas valstī.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA), aprēķinot pabalstus, izvērtē visu informāciju par konkrētā cilvēka apdrošināšanas periodiem. Tāpēc, lai uzzinātu iespējamo vecāku pabalsta apmēru, jāvēršas VSAA.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas