E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16000
Lasīšanai: 3 minūtes
6
6

Jāreģistrējas kā saimnieciskās darbības veicējam

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. janvārī, 2019
Artūrs

Papildus pamatdarbam sāku darboties vietnē “Upwork.com” kā “freelance” programmētājs. Testa pēc veicu pirmo darbu, kontā ir daži eiro, bet neesmu līdz galam sapratis, kā jāsakārto birokrātija un visi papīri, lai visu izdarītu pareizi un nerastos problēmas ar nodokļu maksāšanu. “Upwork” mājaslapā pieprasa aizpildīt “W-8 BEN” formu, es pieņemu, ka tā ir šī (https://www.irs.gov/pub/irs-pdf/fw8ben.pdf), bet tā iekļauj ailes, kas man nav skaidras, piemēram, nodokļu maksātāja identifikācijas numuri. Kas man ir nepieciešams Latvijas pusē? Pirmā doma ir, man jāreģistrējas kā saimnieciskās darbības veicējam. Varbūt ir kas vēl papildus, par ko es nezinu? 

A
atbild:
08. janvārī, 2019
Valsts ieņēmumu dienests
Evita Teice-Mamaja, Sabiedrisko attiecību daļas galvenā speciāliste

Par fiziskās personas saimniecisko darbību ir uzskatāma jebkura darbība, kas vērsta uz preču ražošanu, darbu izpildi, tirdzniecību un pakalpojumu sniegšanu par atlīdzību. Saimnieciskā darbība ietver arī ar uzņēmuma līguma izpildi saistīto darbību, profesionālo darbību, nekustamā īpašuma apsaimniekošanu, komercaģenta, māklera un individuālā komersanta darbību.

Fiziskās personas darbība kvalificējama kā saimnieciskā darbība, ja tā atbilst vienam no šādiem kritērijiem:

  1. darījumu regularitāte un sistemātiskums (trīs un vairāk darījumu taksācijas periodā vai pieci un vairāk darījumu trijos taksācijas periodos);
  2. ieņēmumi no darījuma pārsniedz 14 229 un vairāk eiro taksācijas gadā;
  3. darbības ekonomiskā būtība vai personas īpašumā esošo lietu apjoms norāda uz sistemātisku darbību ar mērķi gūt atlīdzību.

Nodokļu maksātāja pienākums ir pirms saimnieciskās darbības uzsākšanas reģistrēties Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicējam, norādot saimnieciskās darbības jomu, kurā maksātājs veiks saimniecisko darbību.

Informācija attiecībā uz saimnieciskās darbības veicēju reģistrāciju un nodokļa piemērošanu saimnieciskās darbības ienākumam ir pieejama Valsts ieņēmumu dienesta tīmekļvietnes sadaļā “Saimnieciskās darbības veicēji”.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas