E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15846
Lasīšanai: 3 minūtes
1
19
1
19

Par darbinieka invaliditāti visiem nav jāzina

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. decembrī, 2018
Sandra

Labdien! Vai man obligāti jāinformē darba devējs par to, ka man ir pagarināta invaliditāte? Neslimoju biežāk kā citi. Darbā invaliditātes dēļ atlaides nekādas. Vai darba devējam ir tiesības jautāt, vai es vēl esmu invalīds, to dzirdot visam kolektīvam?

A
atbild:
17. decembrī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darba likuma 7. pants (Vienlīdzīgu tiesību princips) nosaka ikvienam vienlīdzīgas tiesības uz darbu, taisnīgiem, drošiem un veselībai nekaitīgiem darba apstākļiem, kā arī uz taisnīgu darba samaksu.

Šīs tiesības nodrošināmas bez jebkādas tiešas vai netiešas diskriminācijas – neatkarīgi no personas rases, ādas krāsas, dzimuma, vecuma, invaliditātes, reliģiskās, politiskās vai citas pārliecības, nacionālās vai sociālās izcelsmes, mantiskā vai ģimenes stāvokļa, seksuālās orientācijas vai citiem apstākļiem.

Lai veicinātu vienlīdzīgu tiesību principa ieviešanu attiecībā uz personām ar invaliditāti, likums darba devējam uzliek pienākumu veikt pasākumus, kas atbilstoši apstākļiem nepieciešami, lai pielāgotu darba vidi, sekmētu personu ar invaliditāti iespējas nodibināt darba tiesiskās attiecības, pildīt darba pienākumus, tikt paaugstinātām amatā vai nosūtītām uz profesionālo apmācību vai kvalifikācijas paaugstināšanu, ciktāl šādi pasākumi neuzliek darba devējam nesamērīgu slogu.

Darba devējam aizliegts uzteikt darba līgumu ar darbinieku, ja viņš atzīts par personu ar invaliditāti, izņemot atsevišķus gadījumus.

Darba likuma 93. pants noteic, ka ziņas, kas par darbinieka veselības stāvokli un profesionālo sagatavotību iegūtas no darbinieka saskaņā ar šā likuma 33., 35. un 36. pantu, darba devējs var izmantot tikai tad, ja uzņēmumā ir nepieciešams veikt organizatoriskus, tehnoloģiskus vai sociālus pasākumus. Darba devējs ir atbildīgs par to, lai minētās ziņas uzņēmumā būtu pieejamas vienīgi tām personām, kuras darba devēja uzdevumā šīs ziņas izmanto attiecīgo organizatorisko, tehnoloģisko vai sociālo pasākumu veikšanai.

Likums nenoteic, kādā veidā darba devējs uzzina par darbinieka invaliditāti.

Darba devējam ir tiesības darbinieku sūtīt uz medicīnisko pārbaudi, lai noskaidrotu viņa piemērotību darbam, taču darbiniekam nav pienākuma informēt darba devēju par savu invaliditāti. Darbiniekam sava slimība vai īpašas vajadzības darba devējam iepriekš jāatklāj tikai tad, ja ir nepieciešami kādi darba vides pielāgojumi, ko citādi darba devējs nezinātu.

Informācija par invaliditāti tiek uzskatīta par sensitīvu. Darbinieks arī savā algas nodokļa grāmatiņā var nesniegt informāciju par invaliditāti. Tādā gadījumā darba devējam nav pamata piemērot nodokļa papildu atvieglojumu par invaliditāti. Darbinieks par gada laikā nepiemēroto atvieglojumu var atgūt pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju.

Labs saturs
19
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 85 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas