E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15807
Lasīšanai: 3 minūtes
3
13
3
13

Vai multifunkcionāls nazis ir aukstais ierocis

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. decembrī, 2018
Artūrs

Labdien! Man ir jautājums par aukstajiem ieročiem. Cik es saprotu, tos var iegādāties, glabāt un pārvadāt, bet nedrīkst nēsāt. Ieroču un speciālo līdzekļu aprites likumā paskaidrots, ka aukstais ierocis ir priekšmets, kam piemīt ieroča pazīmes un kas paredzēts bojājumu nodarīšanai. Savukārt nav nekāda apraksta, kādas ir tās pazīmes! Gribas saprast, ja kabatā būs, teiksim, multifunkcionāls nazis “Victorinox” (saliekamais), vai tas būs likuma pārkāpums? Vai arī saliekamais nazis nav uzskatāms par ieroci? Paldies!

A
atbild:
20. decembrī, 2018
Linda Balode
LV portāls

Konkrētas aukstā ieroča pazīmes nav minētas mērķtiecīgi. Proti, aizstāvoties vai uzbrūkot par auksto ieroci var kļūt arī visparastākais virtuves nazis vai šķēres, un, ja kas nelāgs notiek, tad izmeklēšanā tiek kvalificēta rīcība ar auksto ieroci un attiecīgi piemērots sods. Multifunkcionāla naža nēsāšana kabatā nav likuma pārkāpums, kamēr to neizmanto kā auksto ieroci. Vienlaikus no jautājuma nav saprotams, kāds mērķis ir naža nēsāšanai kabatā, tāpēc papildus vēršam uzmanību, ka nazi nedrīkst izmantot pašaizsardzības nolūkos, jo Ieroču un speciālo līdzekļu aprites likuma 7. pantā pie pašaizsardzībai paredzētiem ieročiem, munīcijas un speciāliem līdzekļiem aukstais ierocis nav pieminēts.

Ieroču un speciālo līdzekļu aprites likuma 1. panta 4. punkts noteic, ka aukstais ierocis ir priekšmets, kam piemīt ieroča pazīmes un kas paredzēts bojājumu nodarīšanai, izmantojot cilvēka muskuļu spēku vai speciālus mehānismus. Naži, durkļi ir iekļauti auksto ieroču kategorijā, taču to iegādei un glabāšanai nav nepieciešama Valsts policijas atļauja.

Likuma 9. panta pirmās daļas 3. apakšpunkts nosaka aizliegumu nēsāt tādus aukstos ieročus, kas īpaši paredzēti miesas bojājumu nodarīšanai, izņemot medniekiem, zvejniekiem un makšķerniekiem paredzētos aukstos ieročus – medībās, zvejā un makšķerēšanā –, sportistiem attiecīgajam sporta veidam paredzētos aukstos ieročus – sacensībās vai treniņos – un aukstos ieročus, ko izmanto kultūras pasākumu dalībnieki izrādēs, parādēs un citos oficiālos kultūras pasākumos.

Savukārt minētā likuma 16. panta otrās daļas 1. apakšpunkts nosaka, ka fiziskajai personai, kas sasniegusi 18 gadu vecumu, ir tiesības iegādāties, glabāt un pārvadāt aukstos ieročus, mazas enerģijas pneimatiskos ieročus un to munīciju un izmantot šos ieročus treniņos un sporta sacensībās. Turklāt minētā likuma 34. panta trešā daļa noteic, ka šaujamieročus, lielas enerģijas pneimatiskos ieročus, kā arī aukstos ieročus (lokus, kuru bultām ir medību uzgaļi, un arbaletus) atļauts izmantot treniņšaušanā un šaušanas sporta sacensībās tikai atbilstošas kategorijas šautuvēs (šaušanas stendos).

Labs saturs
13
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas