E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15662
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Vai uzturlīdzekļus var maksāt mazākā apmērā par minimālo

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. novembrī, 2018
Gita

Labvakar! Vīrs ir parādnieks valsts garantiju fondā, nestrādā, bet bērns nedēļā 3 dienas dzīvo pie tēva. Ko darīt šādā situācijā, ja visas finanses ir manā pārziņā, bet bērna māte saņem alimentus par bērnu, bet mūsu ģimenē ir vēl trīs apgādājamie? Vai ir iespēja, ka bērna māte tik daudz nesaņem, ja gandrīz pusi mēneša bērnu uztur tēva jaunā ģimene?

A
atbild:
17. janvārī, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls

Ja vecāki nav spējuši savstarpēji vienoties un strīdu par uzturlīdzekļiem risina kompetentā iestāde (Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija) vai tiesa, tām jāvadās pēc likumā noteiktā. Savukārt normatīvie akti neparedz iespēju noteikt uzturlīdzekļus mazākā apmērā par minimālo. Civillikuma 179. panta piektā daļa noteic katra vecāka pienākumu nodrošināt katram savam bērnam minimālo uzturlīdzekļu apmēru neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa, kā arī neatkarīgi no bērnu skaita, kas jāuztur. 

Vienlaikus, ņemot vērā, ka bērns teju pusi laika pavada tēva ģimenē, iespējams, situācijai var rast risinājumu, bērna tēvam pierādot, ka viņš līdzvērtīgi piedalās bērna aprūpē un uzraudzībā un tādējādi īsteno savus Civillikumā noteiktos vecāka pienākumus. Ja bērns dzīvo vienādu laiku pie mātes un tēva un abi vecāki savu iespēju robežās rūpējas par bērna vajadzībām, tostarp apģērbu, izglītību un citiem ar aizgādību saistītiem jautājumiem, mātei nav lielāku tiesību piedzīt uzturlīdzekļus no bērna tēva (sīkāk Civillikuma 177.–189. pantā).

Tiesu praksē ir vairāki piemēri, kad uzturlīdzekļu piedziņas prasība tikusi noraidīta, jo lietas izskatīšanas gaitā noskaidrots, ka bērns pārmaiņus dzīvo pie katra no vecākiem un attiecīgajā laika posmā katrs no vecākiem nodrošina bērna uzturu. Vienlaikus jāuzsver, ka katrs gadījums ir atšķirīgs un atkarīgs no dažādiem apstākļiem. Tāpēc aicinām konsultēties ar ģimenes tiesībās specializējušos zvērinātu advokātu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas