E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15628
Lasīšanai: 3 minūtes
7
7

Ko darīt, ja ģimenes ārsts nepārvalda latviešu valodu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. novembrī, 2018
Marta

Labdien! Mana ģimenes ārste nerunā valsts valodā un slikti uztver to, ko viņai saka! Man ir jācenšas ar savu ģimenes ārsti runāt krievu valodā, jo saprotu, ka viņa neuztver manis teikto. 

Vai varu rakstīt sūdzību VVC par šo situāciju? Šis ir viens no iemesliem, kāpēc mainīšu ārstu.

A
atbild:
15. novembrī, 2018
Valsts valodas centrs
Inga Griķe, Valodas kontroles reģionālās nodaļas juriskonsulte

Atbildot uz Jūsu jautājumu par ģimenes ārstiem nepieciešamo valsts valodas zināšanu apjomu, jānorāda, ka Valsts valodas likuma 6. panta trešā daļa noteic, ka privāto iestāžu, organizāciju, uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) darbiniekiem, kā arī pašnodarbinātajām personām, kuras, pamatojoties uz likuma vai citu normatīvo aktu, veic noteiktas publiskas funkcijas, jāprot un jālieto valsts valoda tādā apjomā, kāds nepieciešams viņu profesionālo un amata pienākumu veikšanai.

Profesionālo un amata pienākumu veikšanai nepieciešamo valsts valodas zināšanu apjomu Valsts valodas likuma 6. panta otrajā un trešajā daļā minētajām personām noteic Ministru kabineta noteikumu Nr. 733 “Noteikumi par valsts valodas zināšanu apjomu un valsts valodas prasmes pārbaudes kārtību profesionālo un amata pienākumu veikšanai, pastāvīgās uzturēšanās atļaujas saņemšanai un Eiropas Savienības pastāvīgā iedzīvotāja statusa iegūšanai un valsts nodevu par valsts valodas prasmes pārbaudi (turpmāk – MK noteikumi Nr. 733) 2. pielikums.

MK noteikumu Nr. 733 2. pielikums noteic, ka ģimenes ārstam (profesijas kods 2211 03) valsts valoda profesionālo un amata pienākumu veikšanai jāzina un jālieto augstākā līmeņa 1. pakāpē (C1).

Saskaņā ar MK noteikumu Nr. 733 17.5. punktu persona ar augstākā līmeņa 1. pakāpes (C1) valsts valodas apjomu spēj brīvi sarunāties, pietiekami izvērsti izteikt un pamatot savu viedokli, [..], bez grūtībām uztver un saprot dabiskā un raitā tempā runātus atšķirīgas struktūras tekstus par dažādām tēmām.

Vienlaikus informējam, ka saistībā ar saņemto informāciju par konkrētās ģimenes ārstes valsts valodas zināšanām Valsts valodas centra amatpersona veiks pārbaudi.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas