E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15627
Lasīšanai: 2 minūtes
5
5

Darba samaksa summētā darba laika darbiniekam

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. novembrī, 2018
Liesma

Man ir jautājums. Sakiet, lūdzu, kā ir ar summētā darba laika mēnešalgu? Vai summētā darba laika mēnešalgā iekļautas nakts un svētku stundas?

A
atbild:
09. novembrī, 2018
Zaida Kalniņa
LV portāls

Ja darba līgumā Jums ir nolīgts summētais darba laiks, tad darba devējs darba laiku katrā darba dienā nosaka ar darba grafiku.

Tas nozīmē, ka pēc grafika var būt jāstrādā arī svētku dienās vai naktīs. Ja darbinieks atbilstoši darba grafikam strādā, tad par nostrādāto laiku tas saņem arī samaksu.

Darba apmaksu svētku dienās regulē Darba likuma 144. panta otrā daļa, kas nosaka: “Ja nepieciešams nodrošināt nepārtrauktu darba gaitu, atļauts nodarbināt darbinieku svētku dienā, piešķirot viņam atpūtu citā nedēļas dienā vai izmaksājot atbilstošu atlīdzību.”

Saskaņā ar Darba likuma 68. panta pirmo daļu darbinieks, kas veic darbu svētku dienā, saņem piemaksu ne mazāk kā 100 procentu apmērā no viņam noteiktās stundas vai dienas algas likmes, bet, ja nolīgta akorda alga, – ne mazāk kā 100 procentu apmērā no akorddarba izcenojuma par paveiktā darba daudzumu.

Tātad darba devējam ir divas iespējas atlīdzināt darbu svētku dienā:

  • darbiniekam darbs svētku dienā tiek kompensēts ar piemaksu
  • vai pienākas cita apmaksāta atpūtas diena.

Līdzīgi ir ar nakts darbu – saskaņā ar Darba likuma 67. pantu darbinieks, kas veic nakts darbu, saņem piemaksu ne mazāk kā 50 procentu apmērā no viņam noteiktās stundas vai dienas algas likmes, bet, ja nolīgta akorda alga, – piemaksu ne mazāk kā 50 procentu apmērā no akorddarba izcenojuma par paveiktā darba daudzumu.

Summētā darba laika darbinieka mēnešalgu var aprēķināt, stundas algas likmi reizinot ar attiecīgajā kalendāra mēnesī faktiski nostrādāto stundu skaitu.

Jums ir tiesības darba devējam lūgt izskaidrot Jūsu darba samaksas aprēķinu.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas