E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15551
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
3
1
3

Vai vecvecākiem ir saskarsmes tiesības ar mazbērnu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. oktobrī, 2018
Ina

Labdien! Dēlam ar bijušo sievu bija vienošanās par saskarsmes tiesībām ar sešgadīgo meitiņu, līdz ar to arī mēs tikāmies kā vecvecāki ar šo bērniņu, bet nu bērna māte pamato, ka bērns pie tēva nevēlas, un nepilda parakstīto vienošanos, un bērniņš nu jau labu laiku neapciemo ne tēti, ne mūs. Vienošanās bija juridiski apstiprināta bāriņtiesā, bet sakiet, ko mums darīt tālāk, kā jārīkojas? Bāriņtiesa var palīdzēt, vai jāvēršas tiesā?

A
atbild:
23. oktobrī, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Civillikuma 181. pants paredz, ka bērnam ir tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar jebkuru no vecākiem (saskarsmes tiesība).  Šī likuma panta trešajā daļā ir noteikts, ka bērnam ir tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar brāļiem, māsām un vecvecākiem, kā arī citām personām, ar kurām bērns ilgu laiku ir dzīvojis nedalītā saimniecībā, ja tas atbilst bērna interesēm (saskarsmes tiesība). Būtiska ir piebilde, ka jebkurai personai ir pienākums atturēties no tādām darbībām, kas varētu negatīvi iespaidot bērna attiecības ar kādu no vecākiem.

Civillikuma 182. pants paredz, ka strīda gadījumā kārtību, kādā var izmantot saskarsmes tiesību, nosaka tiesa, izprasot bāriņtiesas atzinumu. Līdz ar to, lai panāktu tikšanos ar mazbērnu, atliek vērsties tiesā, lūdzot noteikt Jums saskarsmes tiesību izmantošanas kārtību.

Jāņem vērā, ka, sniedzot atzinumu tiesai, bāriņtiesa sniegs ne tikai pārskatu par to, kā vecāki īsteno aizgādību un realizē saskarsmi, bet galvenokārt vērtēs, kādas saskarsmes kārtības īstenošana būtu visatbilstošākā bērna interesēm. Turklāt bērna vislabākās intereses katrā gadījumā nosakāmas individuāli, ņemot vērā bērna personiskās vajadzības, vecumu, veselības stāvokli, garīgās un fiziskās attīstības līmeni un citus aspektus, kas tiks noskaidroti, cita starpā arī uzklausot bērna domas.

Personai, kura nepilda nolēmumu par saskarsmes tiesībām ar bērnu, saskaņā ar Krimināllikuma 168. pantu var iestāties kriminālatbildība.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas