E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15212
Lasīšanai: 3 minūtes

Valsts uzturlīdzekļu parādu neizmaksās

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. septembrī, 2018
Baiba

Sveiki! Es iesniedzu papīrus tiesā uzturlīdzekļu piedziņai no bērna tēva. Tiesa notika 1,5 gadus. Vai ir taisnība, ka valstij jāmaksā bērna uzturlīdzekļi no papīru iesniegšanas dienas, ja bērna tēvs neieradās uz tiesām un tagad valsts maksā?

A
atbild:
10. septembrī, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Tiesu praksē uzturlīdzekļus piedzen no dienas, kad prasītājs uzsāka savu tiesību aizsardzību un iesniedza prasības pieteikumu tiesā par uzturlīdzekļu piedziņu. Taisot spriedumu, tiesa nosaka, no kura datuma ir jāveic uzturlīdzekļu maksājumi, un tas tiek norādīts sprieduma rezolutīvajā daļā. Piemēram, ja tiesas spriedumā, kas stājas spēkā šī gada 1. augustā, ir noteikts, ka uzturlīdzekļi tiek piedzīti, sākot no 2017. gada 1. augusta, tad atbildētāja pienākums ir uzreiz veikt uzturlīdzekļu maksājumus par iepriekšējiem 12 mēnešiem un turpināt veikt ikmēneša maksājumus tiesas noteiktajā apmērā un kārtībā. Spriedums uzturlīdzekļu lietās parasti ir izpildāms nekavējoties. 

Ja bērna tēvs spriedumā noteikto pienākumu nepildīs, ir jāuzsāk uzturlīdzekļu parāda piedziņa. Lai uzsāktu tiesas nolēmuma piespiedu izpildi, Jums no tiesas, kurā tika izskatīta uzturlīdzekļu piedziņas lieta, ir jāizņem izpildu raksts un jāiesniedz zvērinātam tiesu izpildītājam pēc parādnieka dzīvesvietas adreses, darbavietas adreses vai nekustamā īpašuma atrašanās vietas.

Konkrētā zvērinātā tiesu izpildītāja adresi var uzzināt mājaslapā http://www.lzti.lv/zverinati-tiesu-izpilditaji/ vai zvanot pa tālruni 67290005. Pēc izpildu raksta iesniegšanas zvērinātam tiesu izpildītājam Jums ir tiesības vērsties Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā ar uzturlīdzekļu izmaksas iesniegumu, lai turpmāk tēva vietā saņemtu valsts garantētos uzturlīdzekļu maksājumus no fonda.

Vienkāršākais veids, kā iesniegt uzturlīdzekļu izmaksas iesniegumu, ir izmantot portāla www.latvija.lv e-pakalpojumu “Pieteikšanās uzturlīdzekļu saņemšanai”

Atbilstoši Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 13. panta otrajai daļai  izmaksājamo uzturlīdzekļu apmēru no Uzturlīdzekļu garantiju fonda aprēķina no dienas, kad Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā saņemts uzturlīdzekļu izmaksas iesniegums.

Tas nozīmē, ka Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija nemaksā parādu, kas izveidojies līdz uzturlīdzekļu izmaksas iesnieguma iesniegšanai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā. To Jūsu labā piedzīs zvērināts tiesu izpildītājs, tiklīdz tas būs iespējams (piemēram, parādniekam būs likumīgi ienākumi vai īpašums)

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas