E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1515
Lasīšanai: 3 minūtes

Gaidāmie grozījumi Krimināllikumā

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. oktobrī, 2012
Veronika Skromane

Pirmā instance sodīja manu vīru pēc Krimināllikuma 176.panta 4.daļas,193. panta 2. daļas, 233.panta 2.daļas. Kopumā sanāca 12 gadi. Rakstījam apelāciju, gaidām, vēl nav nozzīmēts datums. Vai no jauna 2013.gada ir paredzētas izmaiņas šajos pantos? Vai ir cerība, ka viņam dos mazāk?

A
atbild:
23. oktobrī, 2012
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Likumprojektā „Grozījumi Krimināllikumā”, ko Saeima otrajā lasījumā pieņēma 11.oktobrī, Jūsu minētajos Krimināllikuma (KL) pantos ir paredzētas šādas izmaiņas:
• 176.panta ceturtajā daļā sankcija „soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no desmit līdz septiņpadsmit gadiem, konfiscējot mantu, un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem” ir aizstāta ar vārdiem „/../pieciem līdz piecpadsmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.”;
• 193.panta otrajā daļā sankcija „soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas” aizstāta ar „soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.”;
 233.panta otrajā daļā sankcija „soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem vai ar arestu, atņemot tiesības veikt zināma veida uzņēmējdarbību uz laiku no diviem līdz pieciem gadiem vai bez tā” aizstāta ar „soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu”.

Taču šeit ir jāņem vērā, ka likumprojektā iekļautie Pārejas noteikumi paredz vairākus nosacījumus. Cita starpā Pārejas noteikumu 10.punkts paredz samazināt brīvības atņemšanas sodus līdz KL pantā paredzētajam maksimālajam sodam personām, kuras līdz šā likuma spēkā stāšanās brīdim ir notiesātas un izcieš brīvības atņemšanas sodu, ja tiesas piespriestais brīvības atņemšanas sods ir smagāks par maksimālo sodu, kas paredzēts KL pantā par attiecīgo noziedzīgo nodarījumu pēc šī likuma spēkā stāšanās dienas.

Tādējādi tiks nodrošināts, ka notiesātajām personām brīvības atņemšanas sods nebūs jāizcieš ilgāk par maksimālo brīvības atņemšanas sodu, kas būs paredzēts attiecīgajā KL pantā pēc grozījumu spēkā stāšanās.

Taču, kā skaidro Tieslietu ministrija, vienlaikus pārskatīt piemēroto sodu kopumā nav pamata, ja piemērotais sods joprojām atbilst soda robežām, kādas paredzētas par attiecīgo noziedzīgo nodarījumu pēc likumprojekta spēkā stāšanās dienas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 272 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas