E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14773
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pensijas
2
2

Strādājoša pensionāra darba samaksai piemērojamie nodokļi

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. jūlijā, 2018
Veronika

Labdien! Jautājumu uzdodu pēc radinieces lūguma. Beidzamos astoņus gadus viņa strādā valsts iestādē un saņem valstī noteikto minimālo algu. Septembrī tuvojas pensionēšanās vecums. Ja viņa vēlas turpināt darba attiecības arī turpmāk, kā tas ietekmēs algas apmēru? Iepriekš pateicos!

A
atbild:
06. augustā, 2018
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Sandra Lākute, Kontaktu centra klientu apkalpošanas operatore

Saskaņā ar likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" 12. panta 5.daļu personām, kurām piešķirta pensija vai pārrēķināta pensija pēc 1996. gada 1. janvāra atbilstoši likumam “Par valsts pensijām” vai izdienas pensija, vai speciālā valsts pensija atbilstoši Latvijas Republikas normatīvajiem aktiem, vai pensija atbilstoši ārvalsts normatīvajiem aktiem, vai noslēgts mūža pensijas apdrošināšanas līgums (ar uzkrāto fondētās pensijas kapitālu atbilstoši Valsts fondēto pensiju likumam), neapliekamais minimums 2018. gadā ir 3000,00 eiro gadā (250 eiro mēnesī).

Tātad no pensijas daļas, kas pārsniedz 250 eiro, tiek ieturēts iedzīvotāju ienākuma nodoklis 20% apmērā, ja pensijas summa nepārsniedz 1667,00 eiro neatkarīgi no tā, vai nodokļa grāmatiņa ir iesniegta VSAA kā pie pensijas izmaksātāja. Ja pensijas summa pārsniedz 1667,00 eiro, tiek ieturēts iedzīvotāju ienākuma nodoklis 23% apmērā ( tā paša likuma 15. panta 3. daļa, 20. daļas 2. punkts).

Strādājošam pensionāram, kas savā darbavietā būs iesniedzis algas nodokļa grāmatiņu, ieturēs IIN 20% apmērā. Ja algas nodokļa grāmatiņa nav iesniegta darbavietā, ieturēs IIN 23% apmērā.

Saskaņā ar MK noteikumu Nr. 786 “Noteikumi par valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu likmes sadalījumu pa valsts sociālās apdrošināšanas veidiem” 3. punktu obligāto iemaksu likme darba ņēmējam, kurš sasniedzis vecumu, kas dod tiesības saņemt valsts vecuma pensiju, vai kuram ir piešķirta valsts vecuma pensija (tai skaitā priekšlaicīgi), ir 30,87% no obligāto iemaksu objekta. Obligāto iemaksu likmes sadalījums starp darba devēju un darba ņēmēju ir attiecīgi 21,31% un 9,56%. 

Vēl jāpiebilst, ka strādājošā pensionāra algai netiek piemērots vispārējais neapliekamais minimums. Ja pensija ir mazāka nekā pensionāra neapliekamais minimums (mazāka par 250 eiro mēnesī) un ir citi ienākumi (alga), iesniedzot deklarāciju, neizmantoto pensionāra neapliekamā minimuma daļu var attiecināt uz algu un atgūt pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju. Par strādājošā pensionāra nodokļiem vairāk varat izlasīt LV portāla skaidrojumā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas