E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14695
Lasīšanai: 3 minūtes
1
2
1
2

Kā rīkoties, ja parāda piedziņa ir nepamatota

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. jūnijā, 2018
Juris

Ar bijušo sievu laulību šķīrām 2017. gada 16. jūlijā pie notāra. Mums ir viens nepilngadīgs bērns (17 gadi). Lēmumā norādīts, ka jāmaksā uzturlīdzekļi mātei. Mutiski vienojāmies, ka abi ar bērnu uzturēsies man piederošajā dzīvoklī un es turpināšu apmaksāt komunālos maksājumus, bet alimentus nemaksāšu. 2018. gada jūnijā saņēmu notāra un zvērināta tiesu izpildītāja lēmumu par parādu piedzīšanu sakarā ar alimentu nemaksāšanu. Visu šo laiku esmu apmaksājis ar man piederošo dzīvokli, kur vēl joprojām dzīvo bijusī sieva ar bērnu, saistītos izdevumus, neprasot atlīdzību. Pats dzīvoju citur, un jaunās attiecībās dzimuši divi bērni, vēl nepilngadīgi. Kopējā summa ir ap 3000 eiro, neskaitot kredīta maksājumus (visi maksājumi pierādāmi ar maksājuma uzdevumiem). Piedzenamā summa 1800,00 eiro. Kā man rīkoties, jo minēto lēmumu uzskatu par nepamatotu, jo par bērnu esmu rūpējies?

A
atbild:
20. jūnijā, 2018

Tas, vai un kā parādnieks var apstrīdēt parāda esamību, atkarīgs no tā, kādā nolēmumā, kura izpilde nodota zvērinātam tiesu izpildītājam, šīs parādsaistības ir ietvertas.

No situācijas apraksta var pieļaut (bet ne droši secināt), ka uzturlīdzekļu piedziņa sākta, pamatojoties uz notariālo izpildu aktu. Tādā gadījumā apstrīdēšanas kārtību regulē Notariāta likuma 107.9 pants, saskaņā ar kuru, ja parādnieks uzskata, ka kreditora prasījums par saistību izpildi ir nepamatots, viņš var celt prasību tiesā Civilprocesa likuma 406. pantā noteiktajā kārtībā.

Iespējams, ka problēma radusies šīs vienošanās dēļ: “Lēmumā norādīts, ka jāmaksā uzturlīdzekļi mātei. Mutiski vienojāmies, ka abi ar bērnu uzturēsies man piederošajā dzīvoklī un es turpināšu apmaksāt komunālos maksājumus, bet alimentus nemaksāšu.” Respektīvi, puses vienojušās par vienu kārtību, bet dokumentos ierakstījušas pilnīgi ko citu. Attiecīgi notārs, tiesa, tiesu izpildītājs balstās uz to, kas ir rakstīts spēkā esošos dokumentos.

Proti, ja notariālajā aktā, kas izpildāms tiesas sprieduma izpildes kārtībā, ir rakstīts, ka uzturlīdzekļu maksājumi noteiktā apmērā ir jāveic bērna mātes bankas kontā, bet šādi maksājumi nav veikti, veidojas uzturlīdzekļu parāds.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas