E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14618
Lasīšanai: 2 minūtes

Ja likvidē darba devēju, ir tiesības uz maternitātes pabalstu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. jūnijā, 2018
Diāna

Labdien! Šobrīd atrodos bērna kopšanas atvaļinājumā, darbā man būtu jāatgriežas 2019. gada aprīlī, bet ir iestājusies otra grūtniecība (dzemdības plānotas 2019. gada vasarā). Kāda būs pabalstu aprēķināšanas un piešķiršanas kārtība? Ja darba devēja uzņēmums tiks likvidēts, kamēr es būšu dekrēta atvaļinājumā ar bērniņu un man vēl nebūs slimības lapas par otru bērniņu (pirmsdzemdību atvaļinājums), vai tad man maksās pabalstus un no kā to aprēķinās?

A
atbild:
20. jūnijā, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja darba attiecības beidzas sakarā ar darba devēja likvidāciju, tad piešķir maternitātes pabalstu, ja tiesības uz grūtniecības atvaļinājumu iestājušās ne vēlāk kā 210 dienu laikā pēc atlaišanas no darba. Tas ir paredzēts likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 8. pantā. Pabalstu aprēķina vispārējā kārtībā – no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas 12 kalendāro mēnešu periodā, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā sākas darbnespējas lapa sakarā ar grūtniecību.

Par sagaidāmajiem pabalstiem un to aprēķināšanu savā individuālajā situācijā ieteicams uzzināt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā. Varat izmantot iespēju rakstīt aģentūras speciālistiem e-pastā: konsultacijas@vsaa.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas