E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14346
Lasīšanai: 2 minūtes
9
9

Jebkur ir aizliegts vadīt transportlīdzekli alkohola reibumā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. maijā, 2018
anonīms

Vai ir sodāma braukšana alkoholiskā reibumā ar motorizētu transportlīdzekli (automašīna vai traktors) pa zemi (lauku), kas pieder pašam braucējam, nepiedaloties ceļu satiksmē?

A
atbild:
15. maijā, 2018
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Arta Snipe, zvērināta advokāte

Ceļu satiksmes likuma (CSL) 28. pants aizliedz vadīt transportlīdzekli, ja alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 0,5 promiles (vai 0,2 promiles, ja vadītāja stāžs nepārsniedz 2 gadus). Likums neierobežo, ka tas attiecināms vien uz piedalīšanos ceļu satiksmē (publiskās vietās), gluži pretēji, likuma 25. panta trešais punkts nosaka, ka šā likuma un Ceļu satiksmes noteikumu prasības ir ievērojamas, pārvietojoties pa ceļiem, kā arī pa citām vietām, kurās iespējama transporta kustība.

Arī tiesu praksē ir ticis norādīts, ka šī norma ietverta likuma nodaļā, kas reglamentē vispārīgos transportlīdzekļu vadītāju pienākumus, tostarp arī tādus, kuri tiešā veidā neregulē transportlīdzekļu vadītāju rīcību ceļu satiksmē, piemēram, pirms izbraukšanas pārbaudot, vai transportlīdzeklis ir tehniskā kārtībā, transportlīdzekļa vadītājam jābūt klāt attiecīgajiem dokumentiem.

CSL 28. pants paredz aizliegumu transportlīdzekļa vadītājam vadīt transportlīdzekli, ja alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz normā noteiktos limitus. Tātad šīs normas jēga un būtība ir aizliegt transportlīdzekļa vadītājam vadīt transportlīdzekli neatkarīgi no tā, kur transportlīdzekļa vadītājs to dara.

Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 149.15 pants paredz sankcijas par CSL 28. pantā norādītā aizlieguma pārkāpumu.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas