E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14321
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Patentmaksas maksātājiem nav tiesību iegūt bezdarbnieka statusu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. aprīlī, 2018
Edīte

Esmu dzirdējusi, ka “parastie” saimnieciskās darbības veicēji (kuri nav saistīti ar patentmaksām) bezdarbnieka statusu var iegūt, ja viņu ienākumi mēnesī nepārsniedz valstī noteikto minimālo mēnešalgu (ja pārsniedz, tad zaudē bezdarbnieka statusu). Vai tā tas ir? Kā ir patentmaksas maksātājiem, kurā brīdī patentmaksas maksātāji var iegūt bezdarbnieka statusu? Vai viņiem ir tādi paši nosacījumi kā “parastajiem” saimnieciskās darbības veicējiem? Un, ja patentmaksas maksātājam ir bezdarbnieka statuss, kurā brīdī ar savām patentmaksām var zaudēt bezdarbnieka statusu?

A
atbild:
02. maijā, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls
Nodarbinātības valsts aģentūra
Māris Indrikovs, Pakalpojumu departamenta Darba meklēšanas atbalsta nodaļas vecākais eksperts

Par saimnieciskās darbības veicēju tiesībām uz bezdarbnieka statusu, par ko interese parasti ir, lai saņemtu bezdarbnieka pabalstu, LV portāls jau vairākkārt ir rakstījis. Arī saistībā ar šogad ieviesto 5% maksājumu pensiju apdrošināšanai, ja saimnieciskās darbības ienākumi nesasniedz valstī noteiktās minimālās algas apmēru, kad valsts sociālās obligātās apdrošināšanas iemaksas ir jāveic obligāti, Labklājības ministrija ir sniegusi skaidrojumu, kas izklāstīts e-konsultācijā “Tiesības uz pabalstu, ja ir saimnieciskā darbība un no ienākuma veic 5% VSAOI”.

Kas attiecas uz jautāto par patentmaksas maksātājiem, Nodarbinātības valsts aģentūras Pakalpojumu departamenta Darba meklēšanas atbalsta nodaļas vecākais eksperts Māris Indrikovs informē:

Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likuma 10. panta pirmajā daļā ir noteikti bezdarbnieka statusa iegūšanas kritēriji, kur viens no tiem ir minētā likuma 10. panta pirmās daļas 2. punktā noteiktais kritērijs – nestrādā (nav uzskatāms par darba ņēmēju vai pašnodarbināto saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu”). Likuma “Par valsts sociālo apdrošināšanu” 1. panta 3. punktā noteikti pašnodarbinātā veidi, kur viens no tiem ir minētā likuma 1. panta 3. punktā h) apakšpunktā noteiktais – persona, kura gūst ienākumu (vai ieņēmumus) kā cita fiziskā persona, kuras pastāvīgā dzīvesvieta ir Latvijas Republikā un kura reģistrējusies kā saimnieciskajā darbībā gūtā ienākuma nodokļa maksātāja.

Atbilstoši likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 1. panta pirmās daļas 5. punktam ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliek patentmaksu par atsevišķu veidu saimnieciskās darbības veikšanu. Tāpat arī likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 11.10 panta (Īpaši noteikumi patentmaksas maksātājiem) pirmā daļa nosaka, ka patentmaksa ir valsts noteikts vienots fiksēts maksājums, kas ietver iedzīvotāju ienākuma nodokļa un valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas par fiziskās personas saimniecisko darbību.

Atbilstoši likuma “Par valsts sociālo apdrošināšanu” 6. panta  3.2 daļai  fiziskās personas, kuras veic saimniecisko darbību un par to maksā patentmaksu, ir pakļautas pensiju apdrošināšanai un invaliditātes apdrošināšanai, bet personas, kuras sasniegušas vecumu, kas dod tiesības saņemt valsts vecuma pensiju, vai kurām ir piešķirta valsts vecuma pensija (tai skaitā priekšlaicīgi), ir pakļautas pensiju apdrošināšanai. Tātad patentmaksas maksātājs ir pakļauts pensiju un invaliditātes apdrošināšanai.

No iepriekš minētā secināms, ka patentmaksas maksātāji ir uzskatāmi par saimnieciskajā darbībā gūtā ienākuma nodokļa maksātājiem un viņiem nav tiesību iegūt bezdarbnieka statusu. 

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas